Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nová výjezdová základna záchranky v Hrádku nad Nisou přijde kraj na 23,6 milionu Kč. Na střeše bude mít fotovoltariku

22. 03. 2023 | 12:00

Nová výjezdová základna záchranné služby v Hrádku nad Nisou na Liberecku přijde Liberecký kraj bez DPH na 23,55 milionu korun. Zakázku vyhrála ve veřejné soutěži společnost KN-STAV, práce by měly začít nejpozději v květnu, na dokončení bude mít firma rok. Na střeše bude fotovoltaika pro potřeby základny a je tam také záchyt dešťové vody, která se bude požívat k mytí sanitních vozů, řekl dnes novinářům náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).

ZZS2022a
ilustrační foto z jedné z akcí ZZS LK pro veřejnost

Kraj dostal na zakázku šest nabídek, vítězný uchazeč bude stavět typovou stavbu, kterou Liberecký kraj uplatnil poprvé při výstavbě základy v Rokytnici nad Jizerou. "Je to projekt, který se řeší už od roku 2010, kdy současné stanoviště, které je v nájmu, bylo při srpnových povodních metr a půl pod vodou. Hrádek ten pozemek pro výstavbu nové základny poskytl ještě v době, kdy jsem tam byl starostou, kraji za korunu," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Podle technického náměstka ředitele záchranky Václava Červenky jsou záchranáři s typovou stavbou spokojeni. "Jen trochu změníme dispozice, zvětšíme například šatny," doplnil. Budova podle něj bude mít k fotovoltaickým panelům i bateriové úložiště, takže by si měla zajistit většinu elektřiny nutné pro provoz sama. Nová základna vyroste v Hrádku nad Nisou na kraji průmyslové zóny a bude mít díky tomu lepší napojení na silnici I/35 a tedy rychlejší dojezd v případě nehody.

Vizualizace nové základny.

"Naším cílem je stavět nové moderní základny zdravotnické záchranné služby tak, aby se co nejvíce snížily dojezdové časy sanitek k pacientům. Pevně věřím, že se dočkáme také nové výjezdové základny ve Frýdlantu či Jablonci nad Nisou," dodal Půta. Připravuje se podle něj i stavba nové základny v Liberci, nejdřív je ale třeba změna územního plánu. Na stavby může podle Půty kraj čerpat dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), kde má k dispozici zhruba 140 milionů korun.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje má výjezdové základny ve 13 městech, v Liberci jsou dvě, jedna v centru a druhá na letišti. Ročně vyjíždějí záchranáři v kraji zhruba k 64.000 případů. Už rok má záchranka i tým speciálních činností, který slouží k efektivnějšímu zvládnutí mimořádných událostí, k dispozici má i vůz pro převoz pacientů s vysoce nakažlivou nemocí. Liberecký kraj dal loni na provoz záchranné služby 240 milionů korun, letos je v krajském rozpočtu připraveno přes 273 milionů Kč.

čtk