Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Novorenesanční radnici v Hodkovicích nad Mohelkou sužovaly po staletí požáry

11. 08. 2021 | 8:07

Jednou z památek v Hodkovicích nad Mohelkou je novorenesanční budova radnice. Její zajímavostí je mimo jiné i to, že má štěstí a odolává nebezpečí požáru mnohem lépe, než její předchůdkyně.

hodkovice radnice Hodkovice
Foto: LK

„Radnice ústřední budovou hodkovického náměstí a stojí za velkou pozornost,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Původní budova radnice v Hodkovicích nad Mohelkou totiž vyhořela hned několikrát. „Rok 1692 – 22. května ve dvě hodiny po půlnoci vypukl u tehdejšího primátora Martina Schöna strašný oheň, shořelo 19 obytných stavení se stodolami a chlévy i radnice,“ zmiňuje stará kronika Josefa Hauka.

Radnici znovu postavil roku 1694 tesařský mistr Andersen Bräuer z Grafensteinu. Pohromy se jí však dlouho nevyhýbaly. V roce 1707 začala opět hořet, ale byla zachráněna. V roce 1768 uhodil do radniční věže blesk. Radnice však statečně nepřízni osudu odolávala a v roce 1794 se dokonce dočkala rekonstrukce v ceně 1000 zlatých.

Nakonec však osudu neunikla. Její čas se naplnil roku 1806, kdy v Hodkovicích opět vypukl požár. Zachvátil půlku města a shořela i radnice. Šťastnou náhodou se podařilo zachránit pozemkové knihy a privilegia, protože zborcená klenba radniční kanceláře oheň udusila.

Nová budova radnice byla postavena v letech 1811–1812 dle plánů stavitele Josefa Arnolda z Liberce. Roku 1889 prošla zásadní přestavbou podle návrhu stavitele Franze Wildeho z Broumova, jehož zásluhou dostala současnou novorenesanční podobu. Roku 1902 získala vestavbu policejní stanice a od té doby se její vzhled už nezměnil.

LK/Jan Mikulička