Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Novou třídu pro předškoláky otevřeli ve Frýdlantu, už je plně obsazená

06. 02. 2023 | 12:22

Frýdlant na Liberecku otevřel novou třídu pro předškoláky, kapacity mateřských škol už poptávce nestačily, loni při zápisu musely děti odmítat. I nově otevřená třída už je plně obsazená, je tam 25 dětí, řekl dnes ČTK ředitel frýdlantských škol Petr Kozlovský, který věří, že navýšení kapacity bude stačit i pro další roky. Aktuálně je podle něj ve Frýdlantu 245 míst pro předškoláky v mateřských školách a dalších 12 míst v dětské skupině, která je určena pro děti do tří let.

frýdlant Liščata 11
Foto: www.mesto-frydlant.cz

"V rámci zápisu do mateřské školy loni v květnu muselo být odmítnuto 28 dětí, z toho 17 případů byly děti, kterým ještě do 1. září nebyly tři roky a ze zákona nárok na přijetí neměly, dalších 11 dětí byly děti, které nemají ve Frýdlantu trvalý pobyt," uvedl starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS). Město nedostatek míst vyřešilo zřízením nového oddělení školky, zastupitelé se tak rozhodli podpořit rodiny s dětmi. Nová třída školky vznikla v budově základní školy v Bělíkově ulici v prostorách, které se pro předškoláky využívaly i v minulosti, když město postupně rekonstruovalo své mateřské školy.

"Jde o prostor ve staré budově školy, který byl využíván pro volnočasové aktivity dětí z domu dětí a mládeže," řekl Ramzer. Aby se tam mohly vrátit předškolní děti, bylo podle něj nutné prostory částečné zrekonstruovat. Obnovou prošla elektroinstalace i rozvody vody a také toalety s umývárnou. Místnosti mají nové podlahy a město je nechalo nově vymalovat. Nová třída má nový nábytek, vybavení i hračky. Úpravy přišly radnici zhruba na 1,5 milionu korun.

Foto: www.mesto-frydlant.czPodle Kozlovského pečují o děti v novém oddělení nazvaném Liščata dvě učitelky, při pobytu venku mohu děti využívat hřiště mateřské školy v Bělíkově ulici, které je přes ulici, a také další hřiště v bezprostředním sousedství a v areálu lesoparku Střelnice. "Stravování je zajištěné ve školní jídelně Základní školy Bělíkova, obědy se tam dovážejí z pracoviště Mateřské školy Sídlištní. Přesnídávky a svačiny připravuje přímo v provozních prostorách nové třídy školky kuchařka, která je součástí týmu a bude zajišťovat i úklid," dodal Kozlovský.

Novou třídu mateřské školy chce podle Ramzera město zachovat, i když její současné umístění bude zřejmě jen dočasné. "Naším cílem je, aby byl projekt nové třídy mateřské školy trvale udržitelný, kde bude ale nakonec nastálo sídlit, bude nejpozději do dvou let rozhodovat zastupitelstvo města. Variant je několik," dodal starosta.

čtk