Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový domov seniorů v Hrádku nad Nisou postavený za čtvrt miliardy přivítá první klienty v červenci

13. 04. 2024 | 12:20

Nový domov seniorů v Hrádku nad Nisou na Liberecku přivítá v červenci první klienty. Stavba domova s 36 lůžky postupuje podle harmonogramu, řekla ČTK mluvčí radnice Eva Malá. Domov seniorů s odlehčovací službou a deseti lůžky pro lidi postižené demencí nebo Alzheimerovou chorobou přijde na více než čtvrt miliardy korun.

senioriLes
ilustrační foto

Hrádek získal 193 milionů z evropských fondů, 77 milionů přidá Liberecký kraj, který bude zařízení provozovat a po pěti letech udržitelnosti projektu budovu převezme.

Nový domov staví město v Oldřichovské ulici na pozemku, který původně sloužil jako školní zahrada. Podle starosty Josefa Horinky (Hrádek potřebuje změny!) připravovala radnice projekt několik let. "Pro město naší velikosti je ale provoz domova se zvláštním režimem náročný, proto jsme ho nabídli Libereckému kraji, který by měl takovou službu zajistit. Pokud budou v zařízení umístěni obyvatelé Hrádku, jsme připraveni se na péči o ně finančně podílet," dodal starosta.

Dům seniorů je stavbou v takzvaném pasivním standardu plus, což znamená, že víc energie vyrobí, než spotřebuje. "Ve světle současné situace na trhu s energiemi to bylo rozhodnutí velmi prozíravé," poznamenal Horinka. Teplo bude zajišťovat tepelné čerpadlo s elektrickým dohříváním, na střeše domu je navržená fotovoltaická elektrárna, která by měla kapacitně stačit na celkovou spotřebu domu, doplněná bude bateriovým úložištěm. Počítá se i s využitím takzvané šedé vody, kterou dům po vyčištění využije ke splachování toalet nebo zalévání.

Stavbaři se nyní zabývají zejména terénními úpravami. "Pokoje pro klienty už jsou vybavené, všechny mají víceméně stejný rozměr i nábytek. Vstoupíte do předsíně, kde je šatní stěna s lavičkou. V závislosti, jestli se jedná o jednolůžkový nebo dvojlůžkový pokoj, je tady další jedna nebo dvě šatní skříně. Samozřejmostí je elektrická polohovací postel, stůl se židlemi a snížená kuchyňská linka. Aby se k ní dostal i člověk na vozíčku," popsal vybavení stavbyvedoucí Luboš Šejn. Součástí pokoje je i prostorná koupelna s toaletou, umyvadlem se zrcadlem a bezbariérovým sprchovacím koutem.

Domov seniorů má tři patra a suterén, kde je topení, vzduchotechnika, sklady, prádelna nebo třeba šatny. V přízemí bude recepce a prostor pro posezení klientů i návštěv, bude tam ordinace lékaře a také dvoulůžkový pokoj odlehčovací služby, kaple s knihovnou, malá tělocvična a zázemí pro personál. Ve druhém a třetím patře budou pokoje. Kromě jiného jsou v obou patrech speciálně vybavené koupelny, které personálu usnadní zajištění hygieny u imobilních klientů.

čtk