Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obnova Kodešovy ulice ve Frýdlantu bude levnější, než se čekalo. Město o její rekonstrukci usiluje pět let

15. 07. 2020 | 15:23

Rekonstrukce Kodešovy ulice ve Frýdlantu na Liberecku bude levnější, než se původně čekalo. Zakázku získal v soutěži Metrostav s cenou necelých 75 milionů korun bez DPH, původní odhad projektantů byl zhruba o polovinu vyšší. Stavba je rozdělená do tří etap a finančně se na ní bude podílet Liberecký kraj, město Frýdlant a Frýdlantská vodárenská společnost. Při zahájení stavby to dnes ČTK řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Frýdlant kodesova frydlant1
Foto: Artur Irma

Kodešova ulice, která je součástí krajské komunikace třetí třídy, patří ve Frýdlantu k nejrozbitějším. O její rekonstrukci usiluje město pět let. "Dělat se bude úplně všechno, co se v té komunikaci dá udělat. Město Frýdlant bude budovat chodníky, veřejné osvětlení a ve spolupráci s Libereckým krajem dešťovou kanalizaci. Tam, kde není kanalizace, budeme dělat i splaškovou kanalizaci, kterou pak převezme Frýdlantská vodárenská," popsal podíl Frýdlantu starosta Dan Ramzer (ODS). Frýdlantská vodárenská bude vyměňovat kanalizaci a vodovod.Foto: Artur Irma"Liberecký kraj bude kromě povrchu Kodešovy ulice rekonstruovat opěrnou zeď a mosty. Přijde nás to zhruba na 35 milionů korun," řekl Sviták. Do stavby se zapojil také například ČEZ, který veškeré elektrické vedení uloží do země, další soukromý investor využije výkopových prací k uložení rozvodů metropolitní sítě. Přeložka čeká i část plynovodu. Součástí stavby bude také rekonstrukce tří železničních přejezdů, kterou na vlastní náklady zajistí Správa železnic. Práce jsou rozdělené do tří etap.Foto: Artur Irma"Letos se začne od křižovatky Kodešovy ulice s Jiráskovou, kde se podle pivnice říká U Kotle, a dělat se bude úsek až nahoru k bývalé samoobsluze na křižovatku s ulicí Luční," popsal rozsah první etapy Ramzer. Město podle něj zaplatí 36 milionů korun, peníze má připravené. "Našetřili jsme si," dodal starosta. Frýdlant měl podle něj na začátku roku na svých účtech zhruba 111 milionů korun, i díky tomu nemusel zatím rušit žádné naplánované akce kvůli očekávanému propadu daňových příjmů v souvislosti s koronavirovou pandemií. Naopak město podpořilo místní podnikatele.

čtk