Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obyvatelé ve Svijanech mohli dnes využít služeb mobilní pošty, zájem byl minimální

05. 05. 2021 | 14:05

Obyvatelé ve Svijanech na Liberecku mohli dnes poprvé využít služeb mobilní pošty, která v rámci testovacího provozu přesunula své vozy v květnu do Libereckého kraje a na Vysočinu. V Libereckém kraji mohou služeb využít lidé v 19 vytipovaných obcích, které v květnu každý týden ve stejném čase dodávka mobilní pošty navštíví. Od 09:15 do 10:00 dnes parkovala u Obecního úřadu ve Svijanech, pak se přesunula do nedalekého Svijanského Újezdu a odpoledne do Vlastibořic a Paceřic.

Zájem o služby mobilní pošty byl dnes ve Svijanech minimální. K přepážce ale dorazil třeba Jiří Linka. "Šel jsem si zaplatit daně z nemovitosti, v Příšovicích bych tak půl hodiny čekal, i když je to kousek, asi kilometr, ale jsou tam na poště fronty." Mobilní pošta umožňuje zaplatit složenky, inkaso, poslat dopis, balík, vybrat si peníze z účtu, neposkytuje ale služby Czech POINTu ani dálniční známky. Podle Beáty Chomové, která dnes za přepážkou seděla, lidé chodí. Jsou zvědaví, auto totiž není v tradičním žluto-modrém provedení s nímž si poštu spojují.

Foto: Artur Irma

Podle svijanského starosty Petra Felknera (Starostové pro Liberecký kraj) může být právě blízkost kamenné pošty, kam jsou lidé zvyklí chodit, důvodem malého zájmu. "Dali jsme to lidem vědět všemi možnými kanály, dali jsme to na vývěsky, na obecní internet a zaslali jsme dvakrát informaci prostřednictvím sms a rozhlasem, takže jsme se snažili využít opravdu všechny kanály, abychom informovali naše občany," řekl ČTK starosta. Lidé jsou ale podle něj většinou zvyklí návštěvu pošty spojit s nákupem nebo třeba návštěvou lékaře. Testování provozu mobilní pošty měla podle Felknera předcházet větší diskuze se starosty, která mohla ukázat, kde má mobilní pošta největší smysl.

Foto: Artur IrmaZatímco ve Svijanech mají na poštu kousek, v některých obcích v okolí by možná obyvatelé pojízdný poštovní úřad uvítali. Platí to třeba pro nedalekou obec Kobyly, která je s 360 obyvateli roztroušenými v devíti osadách větší než Svijany, a na poštu odtud musí lidé do více než šest kilometrů vzdáleného Pěnčína. "O mobilní poště jsem neslyšel, nikdo nám nic takového nenabídl," řekl na dotaz ČTK tamní starosta Jaroslav Červa (Sokol Kobyly). Zda by byl v obci o služby mobilní pošty zájem, ale nedokázal odhadnout. "Musel bych se lidí v zastupitelstvu a v obci zeptat, kdyby nám to nabídli před těmi 20, 25 lety, kdy nám tu zrušili poštu, tak by asi zájem byl, teď nevím, lidé už jsou zvyklí jezdit do Pěnčína," dodal.

Foto: Artur IrmaProjekt mobilní pošty spustila Česká pošta začátkem února na Trutnovsku, Chebsku a Sokolovsku po rozhodnutí vlády o omezení pohybu v okresech, které byly nejvíce postiženy koronavirem. V dalším měsíci se podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka přesunuly dvě operativní jednotky na měsíc do jižních Čech a Pardubického kraje. Teď mohou do konce května jejich služby vyzkoušet obyvatelé 39 obcí Vysočiny a Libereckého kraje.

čtk