Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Péče o stromy ve Frýdlantu pokračuje i letos, zahrnuje zdravotní řezy, kácení i výsadbu

29. 01. 2023 | 18:27

Město Frýdlant pokračuje i v roce 2023 v péči o městskou zeleň. Konkrétně u stromů už muselo z důvodu jejich špatného zdravotního stavu během ledna nechat pokácet šest rizikových stromů v parku pod hřbitovem a 11 rizikových stromů v lokalitě sídliště v ulici Lesní. Nicméně už teď připravuje novou výsadbu a ujišťuje, že poměr mezi pokácenými a vysazenými stromy bude také letos minimálně 1:2.

dub oak-leaves-1804657 1280
Ilustrační foto

Frýdlant se o své stromy dlouhodobě příkladně stará a nezapomíná ani na novou výsadbu. V poslední dekádě vysázel řadu stromořadí, alejí, ale i solitérních stromů. „Jako dobrý hospodář ale nemůže město stromy jen sázet a nechat růst bez potřebné péče. Proto je třeba u nových stromů po několika letech provést výchovné řezy a odrostlejším věnovat další pozornost a péči. V důsledku změny klimatu nám začínají prosychat i velké a vzrostlé stromy, u kterých jsou pak třeba bezpečnostní řezy, aby například při silném větru nedošlo k ohrožení občanů,“ vysvětluje místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka, který má zeleň ve Frýdlantu ve své gesci. Ruku v ruce s monitorováním stavu stromů ve městě jde pak u případů, kde je to nezbytné, i jejich kácení. „Řada stromů je nemocných, například napadených dřevokaznými houbami nebo uvnitř dutých. Kvůli zajištění bezpečnosti občanů je třeba takové stromy nechat pokácet. Tak, jak to bylo nezbytné například teď u stromů v ulici Lesní nebo loni na podzim u topolové aleje pod Domem s pečovatelskou službou,“ říká místostarosta Frýdlantu.

Zároveň ale ubezpečuje, že stromy z města nezmizí, nahradí je nová výsadba, byť ne vždy na tom stejném místě. „Vysazujeme nejen stromořadí, ale i stromy podél parkovišť, máme naplánovanou výsadbu na sídlištích podél chodníků. Tak aby ve městě nebyly jen travnaté plochy, ale rostly tu i stromy, které v létě dávají stín a přispívají k zdravému životnímu prostředí,“ dodává Jiří Stodůlka.

V příštích týdnech a měsících chystá město Frýdlant další potřebnou údržbu zeleně. „Kácení se v tuto chvíli pro letošní rok týká jen sedmi jasanů v lokalitě horní Větrov, tam už představují bezpečnostní riziko. Dále chystáme výchovné řezy, odstranění kůlů a instalaci ochrany kmínků u 35 ořešáků u panelové cesty pod statkem, u 31 javorů podél náhonu, výchovné řezy u 18 lip u autokempu, u 191 stromů v aleji Republiky na Hartě nebo okleštění stromoví v lokalitě dočasného parkoviště v ulici Lesní. Tam půjde jen o odstranění suchých větví,“ vysvětluje Jan Mráz z majetkosprávního odboru Městského úřadu Frýdlant s tím, že tam, kde to má smysl, se město snaží hodnotné stromy zachránit.

V plánu pro letošní rok jsou pak také ještě zdravotní řezy, obvodové redukce a stabilizace stromů dynamickými bezpečnostními vazbami v parku pod hřbitovem.

www.mesto-frydlant.cz