Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pivovar Svijany otevírá v bývalé škole v sousedství zámku luxusní pivní lázně 

24. 03. 2022 | 15:38

Pivovar Svijany investoval přes 100 milionů korun do obnovy zámeckého areálu v sousedství. Už v polovině roku 2016 tam otevřeli expozici věnovanou unikátním archeologickým nálezům z oblasti. Později přibyla restaurace, hotel, informační centrum. Teď dokončili další projekt - v bývalé škole vybudovali pivní lázně. Rekonstrukce značně zchátralé památkově chráněné budovy a její vybavení přišly na 9,5 milionu korun, řekl dnes ČTK předseda představenstva Tomáš Kučera.

Svijany Pivní lázně Svijany 2
Foto: Pivovar Svijany

Svijanský zámek vznikl z původní renesanční tvrze, kterou vystavěl stejně jako nedaleký pivovar v polovině 16. století Jaroslav z Vartemberka. Mezi jeho vlastníky byli i Valdštejnové a Rohanové. Po bitvě na Bílé hoře zámek už nesloužil jako šlechtické sídlo, byl jen správní budovou. Objekt postupně chátral, nejvíc za minulého režimu, kdy prošel necitlivou přestavbou a léta sloužil jako ubytovna. Třetí podlaží a podkroví teď znovu slouží k ubytování, zdejší hotel nabízí 40 lůžek.

"Hotelu výrazně chyběla wellness složka, takže na jaře, na podzim a v zimě nám ubývalo hostů. Takže jsme potřebovali hostům nabídnout i nějakou wellness zábavu a jakou jinou v pivovarském hotelu než pivní lázně," doplnil manažer zámku a hotelu Libor Stejskal. Lázně nejsou přímo součástí hotelu. "Cílíme nejen na hotelové hosty, ale i na návštěvníky z okolí," řekl. Lázně tak pivovar vybudoval v budově staré školy, která sice už před rokem vypadala zvenčí dobře, byly to ale jen obvodové zdi a uvnitř udusaná hlína a staré polozbořené cihlové zdi.

Foto: Pivovar Svijany"Budovu jsme staticky zachránili a dali jí i novou náplň. I tahle budova je ale památka chráněná státem, a proto jsme k ní museli přistupovat citlivě. Památkáři to ocenili, protože jsme nakonec zachránili víc věcí, než bylo v těch prvopočátcích vidět," doplnil Stejskal. Architekti ponechali částečně odhalený krov, původní jsou dveře včetně portálů. "V rámci rekonstrukce jsme odhalili i původní pískovcovou dlažbu, která byla zadupaná pod 15 centimetry hlíny," dodal. Dlažbu očistili a použili znovu ve vstupu do lázní.

Zdejší lázně může využít maximálně šest lidí, k dispozici jsou tři dubové vany určené pro jednoho nebo pro pár. Zatímco třeba v pivních lázních v nedalekém Harrachově je součástí koupele i deset litrů piva, ve Svijanech šli jinou cestou. Návštěvník se koupe v surovinách na výrobu piva - do lázně se přidávají živé pivovarské kvasnice, jemně nadrcený slad, který funguje jako peeling, a granulovaný chmel. U každé vany je pípa a je na hostovi, zda bude pivo - zámecký kroužkovaný ležák - jen pít, nebo si ho přidá i do koupele. V budoucnu chtějí nabídnout také sladové zábaly a masáže.

čtk