Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pivovar Svijany zdraží pivo od října zhruba o devět procent. To je asi 1,5 koruny za půllitr

31. 08. 2022 | 13:56

Pivovar Svijany z Liberecka zdraží pivo od října. Bude to zhruba o devět procent, což odpovídá asi 1,5 koruny za půllitr. Podle obchodního ředitele Vratislava Žitky je důvodem zdražení veškerého sortimentu výrazný nárůst vstupních nákladů.

Pivovar Svijany20A
ilustrační foto

"S ohledem na výrazný nárůst cen vstupů jsme byli nuceni přistoupit ke zdražení o zhruba devět procent s platností od 1. října 2022. Toto zdražení jsme našim zákazníkům oznámili už v polovině srpna a proběhlo zcela nezávisle na cenové politice ostatních pivovarů," sdělila Žitka ČTK.

Pivo zdražují i další pivovary v zemi. Plzeňský Prazdroj v úterý oznámil, že od 1. října zdražuje většinu produktů zhruba o osm procent, v průměru o 1,70 Kč na půllitru. Od 1. září zdraží své produkty Pivovary Staropramen. Budvar oznámí nové ceny na začátku podzimu.

Pivovar Svijany s 250 zaměstnanci patří do desítky největších pivovarů v Česku. Za více než 20 let své existence zvýšil výrobu téměř šestnáctinásobně. Loni dodal na trh 685.290 hektolitrů piva.

Ne všechny pivovary od podzimu zdraží, mezi ně patří liberecký Hols Vratislavice. "Už v dubnu jsme zdražovali, teď nás dohánějí ostatní," uvedl ředitel pivovaru Petr Hostaš. Podnik s 50 zaměstnanci dodal loni na trh 110.000 hektolitrů piva.

čtk