Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Poláci otevřeli cestu k rozšíření dolu Turów, kraj i stát se budou bránit. Greenpeace: Skandální a arogantní

29. 01. 2020 | 12:20

AKTUALIZOVÁNO: Regionální ředitelství ochrany životního prostředí ve Wroclawi vydalo 21. ledna 2020 souhlasné rozhodnutí v procesu posuzování vlivů záměrů na životní prostředí (tzv. proces EIA) k prodloužení těžby v dole Turów na dalších 24 let, tedy do roku 2044. Rozhodnutí je kladné i přes oficiálně vyjádřený nesouhlas České republiky, která dlouhodobě kritizuje závažné projevy dopadů těžby na české území a tamní obyvatele.

 

TurowPutaBrabecTK
Z dnešní tiskové konference Libereckého kraje a MŽP. Foto z FB LK

Liberecký kraj, jenž se záměrem ve svých připomínkách také ostře nesouhlasil, požaduje záruky a kompenzace za případné škody, které rozšíření těžby v dole způsobí na Frýdlantsku a Hrádecku. Vedle požadavků na dodržování limitů hlučnosti a prašnosti či sledování pohybu podloží, požaduje kraj zejména náhrady v případě ztráty vodních zdrojů na vlastním území.

Namísto pokračování mezistátních konzultací, které měly vést například k úpravě záměru tak, aby neohrožoval zdroje pitné vody českých občanů, vydala polská strana environmentální rozhodnutí, kterým záměru co do jeho vlivu na životní prostředí dalo zelenou. Liberecký kraj ve spolupráci s právnickou společností Frank Bold Advokáti zjistil tuto skutečnost vlastní činností a o vydání rozhodnutí okamžitě informoval Ministerstvo životního prostředí ČR (MŽP ČR), které bylo následně Polskem oficiální cestou vyrozuměno až několik dní po vydání rozhodnutí. Dokumentace, která byla MŽP ČR se zpožděním poskytnuta, je pouze v polském jazyce. Zároveň bylo rozhodnutí o rozsahu 170 stránek vydáno pouze několik hodin poté, co v Německu skončila lhůta pro podávání připomínek.

„To jen ilustruje celý přístup polského partnera k tomuto řízení. Rozhodnutí o okamžité vykonatelnosti je další ukázkou toho, jak k celému problému přistupují ty orgány, které by v Polsku měly chránit životní prostředí. Naše připomínky a oficiální nesouhlas České republiky prakticky nevzali v potaz a německé připomínky s ohledem na ten časový rozestup zřejmě ani neviděli. My se ale budeme i nadále bránit všemi dostupnými prostředky. Chceme získat garance, že vliv pokračující těžby nebude mít dramatický dopad na obyvatele a životní prostředí na české straně. Také požadujeme kompenzace, které umožní vybudovat náhradní zdroje vody. Není možné čekat do poslední chvíle a doufat, že žádné negativní změny v okolí dolu nenastanou. Proto se proti rozhodnutí určitě odvoláme. Zároveň věříme, že do celého řízení vstoupí aktivně Evropská komise,“ objasnil hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Liberecký kraj se přihlásil jako účastník polského řízení EIA, a proto se může proti rozhodnutí odvolat. V tuto chvíli obsah rozhodnutí analyzuje. Rozhodnutí EIA však bylo vydáno s doložkou přímé vykonatelnosti, a tudíž je pravomocné bez ohledu na podaná odvolání. Polsku tak nyní ve vydání samotného báňského rozhodnutí o prodloužení těžby, jehož je kladné rozhodnutí EIA podmínkou, nic nebrání. Jak dále dodává Frank Bold Advokáti: „Státy by měly hledat řešení této situace společně. To se však v tuto chvíli neděje a Polsko postupuje zcela jednostranně. Postavení České republiky je však s ohledem na veškeré vady procesu silné a je nezbytné, aby Česká republika po Polsku požadovala přerušení řízení do té doby, než budou nezákonnosti odstraněny a státy dojdou ke konsensu.”

Liberecký kraj žádá ministerstvo životního prostředí, aby i nadále po Polsku žádalo úpravu záměru tak, aby neměl negativní vliv na Českou republiku a její občany a požadovalo související záruky a kompenzace.

„Vláda musí dát Polsku i Evropské unii jasně najevo, že proti tomuto jednostrannému postupu, který porušuje unijní i mezinárodní právo, ostře protestuje a že na požadavcích uvedených v negativním stanovisku stále trvá. Samozřejmě, že nás velmi trápí otázka kompenzací nebo zajištění náhradního zásobování pitnou vodou a vítám všechny kroky ministerstva, které posílí monitorovací sítě měřící hlučnost a prašnost v okolí nejbližších českých obcí. To je totiž jediný možný způsob, jak můžeme v budoucnosti dokladovat skutečnost a srovnat ji s výsledky polského vlivu záměru na životní prostředí. Nyní je před námi otázka výstavby náhradních vodovodů v nejbližším okolí dolu. Projektové dokumentace by měly být připraveny v letošním roce a v nejvíce ohrožených místech je musíme co nejdříve začít stavět. V tomto případě čekáváme finanční pomoc české vlády. I to jsem dnes také osobně tlumočil panu ministru Brabcovi na krátké schůzce,“ dodal hejtman Půta.

LK/Andrea Fulková 

Foto: Artur Irma

MŽP: Česko má opačný názor a pouze na polská ujištění se nemůže spoléhat

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uvedl, že polské úřady v souhlasném stanovisku tvrdí, že rozšíření těžby v Turówě nebude mít na české občany žádný vliv. Česko má opačný názor a pouze na polská ujištění se nemůže spoléhat, proto chce i prostřednictvím Evropské komise vyvíjet na Polsko další tlak, aby svůj postoj změnilo, řekl Brabec.

Česko v jednání s Evropskou komisí podle Brabce upozorňuje na možná porušení směrnice o EIA nebo směrnice o vodách. Brabec také podotkl, že kompenzační opatření, k nimž se Polsko zavázalo, zatím nejsou vyzkoušená. Připomněl, že už v 80. letech kvůli těžbě v Turówě poklesla podzemní voda na Frýdlantsku, nyní by dopady kvůli suchu byly ještě horší. "Tenkrát to region ještě zvládl, protože vody bylo dost. Kdyby se něco podobného stalo teď, klesne to na nulu. Nezůstane žádná voda ve studních," řekl ministr.

Vláda podle Brabce v pondělí projedná návrh opatření k monitoringu dopadů polské těžby na české území. Kromě toho se připravují i plány na náhradní zásobování vodou pro postižené regiony. Ministr i hejtman ale upozornili, že realizace těchto projektů potrvá několik let.

Hnědouhelný důl v Polsku zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu Turów. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam chce těžit až do roku 2044. Rozšířit ho plánuje až na 30 kilometrů čtverečních a těžit se Poláci chystají do hloubky až 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Důl se má rozšířit o 14,6 hektaru podél silnice z Žitavy do Bogatyně. V Česku jsou nejblíže obce Uhelná, Václavice, Oldřichov na Hranicích a Hrádek nad Nisou. Obce i Liberecký kraj se proti záměru brání, obávají se hlavně ztráty vody, ale i hluku a prachu.

čtk

Foto: Artur Irma  

Greenpeace: Polsko ignoruje nesouhlas Česka s rozšířením dolu Turów. Česká vláda by si měla stěžovat u EU

Polské Regionální ředitelství ochrany životního prostředí ve Vratislavi rozhodlo, že projekt rozšíření dolu Turów dostane zelenou. Kladné stanovisko v procesu vyhodnocení vlivů na životní prostředí (tzv. EIA) vydali úředníci navzdory nesouhlasu české vlády a navíc jen několik hodin poté, co přijali kritické připomínky od německé veřejnosti. Rozhodnutí porušuje práva lidí a přehlíží významné negativní vlivy, které by důl v okolních zemích způsoboval, a to především hrozbu, že by kvůli těžbě mohlo 30 tisíc lidí na české straně hranice přijít o pitnou vodu i vodu v krajině.

Greenpeace považuje chování polských úřadů za skandální a arogantní a doufá, že se vláda, respektive ministerstvo životního prostředí postaví za práva českých občanů v maximální možné míře a obrátí se stížností na Evropskou komisi. Česká pobočka Greenpeace již na tomto kroku pracuje.

Kromě stížnosti k Evropské komisi se Greenpeace společně s Libereckým krajem a místními dotčenými obcemi obrací peticí na členy a členky Evropského parlamentu. Petici je možné podepsat na adrese www.stopturow.cz a na různých místech Libereckého kraje do konce ledna. Již nyní má přes 6000 podpisů.

Nikol Krejčová, koordinátorka uhelné kampaně Greenpeace, říká:

“Je vidět, že pro polské úřady nemají životy lidí žijících v pohraničí žádnou váhu. Proto se obracíme na orgány Evropské unie, aby se místních z Hrádecka a Frýdlantska v tomto sporu zastaly a zajistily, že kvůli těžbě uhlí neskončí bez vody. Doufáme, že se české ministerstvo životního prostředí přidá a podnikne na evropské úrovni také všechny možné kroky, aby práva českých občanů ochránilo.”

TZ