Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Policie odložila případ otravy krve devíti pacientů v nemocnici Frýdlant. Kriminalisté příčinu neodhalili

11. 09. 2019 | 13:46

Policie odložila případ otravy krve devíti pacientů nemocnice ve Frýdlantu na Liberecku. Kriminalisté příčinu neodhalili. Případ uzavřeli s tím, že se nestal trestný čin, ale mohlo by jít o přestupek podle zákona o léčivech. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí policie Vojtěch Robovský. Vyšetřování ukončila i Krajská hygienická stanice v Liberci. Ani ta jednoznačné závěry nemá.

nemocnicefrydlant5
Foto: Artur Irma

Podle hygieniků onemocnělo otravou krve devět z 24 pacientů operovaných v Nemocnici Frýdlant od 26. do 28. listopadu loňského roku. Šlo o různé operace - kolene, žlučníku či gynekologické zákroky. Operace dělaly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, různí anesteziologové i různé sestry. Pacienti s otravou museli být převezeni do nemocnic v Liberci a Jablonci, protože potřebovali intenzivní péči. Nikdo nezemřel, poslední pacientku propustila liberecká nemocnice v lednu.

U dvou pacientů zjistili hygienici bakterii Acinetobacter, speciální laboratorní vyšetření pak potvrdilo, že jde o stejný kmen. "Analýzou dostupných epidemiologických údajů a výsledků laboratorních vyšetření se jednoznačně nepodařilo prokázat zdroj ani způsob přenosu původce nákazy, přesto je tato kauza velkým varováním před nedodržováním hygienických zásad či správné praxe aplikace léčiv," řekla Jana Prattingerová z krajské hygienické stanice.

"Závěry vyšetřování a na základě vypracovaných znaleckých posudků nebyla prokázána příčinná souvislost mezi poškozením zdraví pacientů a jednáním konkrétní osoby," uvedl Robovský. Podle něj kriminalisté při vyšetřování nezjistili ani příčinnou souvislost mezi nesprávným používáním anestetika a způsobenými zdravotními následky. "Při rozsáhlém vyšetřování však zjistili, že způsobem, jakým bylo anestetikum aplikováno, mohla být porušena povinnost postupovat podle schválených souhrnných údajů o přípravcích uložených zákonem o léčivech. Z toho důvodu byla věc odevzdána ke správnímu projednání," dodal Robovský.

Nemocnice Frýdlant zajišťuje péči pro 25.000 obyvatel Frýdlantského výběžku. Na konci loňského listopadu ji vlastnila firma EUC (dříve Euroclinicum). Nemocnice v předchozích letech kvůli nedostatku lékařů postupně omezila péči. Od července ale péči ve Frýdlantu zajišťuje Krajská nemocnice Liberec, která nemocnici od EUC odkoupila za 8,6 milionu korun. Podle generálního ředitele Richarda Lukáše chce krajská nemocnice ve Frýdlantu zachovat maximální možný rozsah medicíny.

čtk