Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Polský velvyslanec v ČR si nepřípustně "pustil ústa na špacír" kvůli dolu Turow. Už čelí tzv. procesu odvolání

07. 01. 2022 | 7:07

Kvůli dolu Turow na česko-polské hranici začínají padat hlavy. ČTK uvedla, že polský premiér Mateusz Morawiecki se rozhodl zahájit proces odvolání polského velvyslance v České republice. Na twitteru to napsal mluvčí polské vlády Piotr Müller, který v souvislosti s ambasadorem informuje o "krajně nezodpovědných výrocích o dole v Turówě."

PLvelvyslanec
22. prosince loňského roku hejtman M. Půta na krajském úřadě přivítal nového polského velvyslance. Mirosław Jasiński s Půtou hovořil právě o probémech s dolem Turow v českém příhraničí. Foto: FB M. Půty

Každý polský diplomat má povinnost pečovat o polské zájmy, doplnil mluvčí. Polská média v této souvislosti zmiňují rozhovor velvyslance Miroslawa Jasińského se stanicí Deutsche Welle.

V něm diplomat mimo jiné, podle tiskové agentury, řekl, že ve vývoji sporu mezi Prahou a Varšavou ohledně hnědouhelného dolu Turów "šlo o nedostatek empatie, nedostatek porozumění a nedostatek ochoty k dialogu - a to především na polské straně". "Ostatně podobné věci se děly i v Belchatówě a Koninu a nikdo z toho nedělal skandál," nechal se dále slyšet velvyslanec s odkazem na další polské doly.

Na poznámku tázajícího se redaktora, že když lidem v okolí Belchatówa vyschne studna, požádají o odškodnění a dostanou ho, polský diplomat reagoval: "Totéž platí pro okolí Turówa na polské straně. Otázkou je, proč by se to nemělo vztahovat na lidi, kteří žijí kilometr nebo dva od dolu, ale na druhé straně hranice."

Jasiński zároveň vyjádřil přesvědčení, že pře mezi Varšavou a Prahou o Turów bude vyřešena smírně. "Žádnou jinou možnost vůbec nepřipouštím," řekl.

Miroslaw Jasiński oficiálně převzal úřad polského velvyslance v Praze teprve loni v prosinci. Mj. se vydal i do Libereckého kraje. Právě kvůli přeshraničním potížím s dolem Turow.

Martin Půta 22. prosince loňského roku k tomu na svůj FB napsal: Dnes jsem na krajském úřadě přivítal další diplomatickou návštěvu. Nový polský velvyslanec Mirosław Jasiński působil v 80. letech v protikomunistické opozici a během studií na Vratislavské univerzitě navázal kontakty s lidmi z Charty 77. Patřil ke spoluzakladatelům Polsko-československé Solidarity, v jejímž rámci spolupracovali disidenti z obou zemí.

Po pádu komunistického režimu byl mimo jiné vojvodou vratislavského vojvodství, ředitelem Polský institut v Praze nebo Galeria Miejska ve Vratislavi. Panu velvyslanci jsem popřál hodně úspěchů v jeho novém působišti, které ale pro něj není vůbec neznámé. Mám naději, že moje poslední oficiální setkání v letošním roce dalo zároveň základ tomu, co bychom v rámci našich dobrých sousedských vztahů měli v roce příštím vyřešit co možná nejdříve – další osud hnědouhelného dolu Turów.

Už to zřejmě nestihne...

lo s využitím www.cn.cz a FB hejtmana Půty