Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Poškozenou lipovou alej před barokním Kostelem Navštívení Panny Marie v Hejnicích nahradila nová

19. 11. 2019 | 6:52

AKTUALIZOVÁNO: Poškozené lipové stromořadí před barokním Kostelem Navštívení Panny Marie v Hejnicích na Liberecku nahradily nové stromy. Více než sto let staré lípy nebyly kvůli nešetrným zásahům z minulosti v dobrém stavu, u některých hrozilo, že silný vítr nebo těžký mokrý sníh už nevydrží. Radnice se proto rozhodla parčík se čtyřmi řadami stromů vykácet a vysázet nový. ČTK to dnes řekl starosta Jaroslav Demčák (Starostové pro Liberecký kraj).

hejnice menší
Ilustrační foto

Kostel Navštívení Panny Marie v Hejnicích stojí na místě starého poutního místa, jehož počátky sahají do 12. století, současnou podobu získal v 17. a 18. století. Od roku 2017 je areál národní kulturní památkou. Ve stejném roce získal i cennou relikvii s kapkou krve svatého Jana Pavla II. Parčík před kostelem podle Demčáka obnovu nutně potřeboval, průzkum ukázal, že 18 stromů je v havarijním stavu.

"Lidi se samozřejmě podivovali, proč se tu kácejí stoleté stromy. Na druhou stranu, když se pokácely a mohli na zemi vidět, jak byly vykotlané a shnilé, tak část lidí tu kritiku omezila," řekl starosta. Jinak to podle něj ale kvůli zajištění bezpečí pro tisíce lidí, kteří každoročně na oblíbené poutní místo míří, nebylo možné udělat. Nebylo podle starosty možné ani nahradit jen poškozené stromy a ty zdravé zachovat, protože by stromořadí působilo nesourodě.

Projekt obnovy parčíku zahrnoval nejen pokácení zhruba pěti desítek lip a hlohů a jejich nahrazení novými vzrostlými stromy. Obnovou projde i trávník a veřejné osvětlení. Vše by mělo být hotovo do konce listopadu. Stromy už jsou na svých místech. "Je jich o jedem míň kvůli geometrickému rozčlenění. Mimo obnovy stromů dojde k výsadně 6000 jarních cibulovin, ten parčík na jaře rozkvete do mnoha barev a nebude jen fádně zelený," doplnil starosta.

Projekt za více než dva miliony korun financuje město ze svého rozpočtu, dotaci se radnici získat nepodařilo. Zdravé dřevo z pokácených stromů podle Demčáka neskončí v kamnech. "Získali jsme pár zdravých výřezů, z nichž v lesnické škole připraví hranoly, které bychom chtěli použít na výrobu betléma. Nejprve ale musí vyschnout," dodal Demčák.

čtk