Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Příčinu srpnového úhynu ryb u Hodkovic policie nezná. Posudky nepomohly, případ se zřejmě odloží

05. 12. 2022 | 10:39

Příčinu hromadného úhynu ryb u Hodkovic nad Mohelkou na Liberecku z letošního srpna policie nezná. K jejímu zjištění nepomohly ani analýzy odebraných vzorků. Případ tak nejspíše policejní vyšetřovatelka odloží s tím, že viníka se nepodařilo zjistit. Vyplývá to z vyjádření regionální mluvčí policie Ivany Balákové pro ČTK.

kapr
ilustrační foto

Stovky až tisíce ryb uhynuly na soutoku Jeřmanického potoka a řeky Mohelky 20. srpna. Zasažen byl zhruba pětikilometrový úsek potoka mezi čistírnami odpadních vod v Jeřmanicích a Hodkovicích. Mezi uhynulými rybami převažovali pstruzi, byli tam ale i lipani podhorní, vranky obecné a další druhy. Policisté se tím zabývali pro přečin poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Vypracování klíčového odborného posudku si zadali u rybářského výzkumného ústavu, kterému zaslali i odebrané vzorky vody a uhynulých ryb. "Výsledky jejich zkoumání ale neindikovaly přítomnost zvýšených koncentraci cizích látek," řekla Baláková. Odborníci tak podle ní nezjistili, co bylo příčinou.

Úspěšná při analýze vzorků vody nebyla podle policejní mluvčí ani Česká inspekce životního prostředí. "Nezjistili žádnou konkrétní látku, jež by byla v příčinné souvislosti s úhynem ryb," uvedla Baláková.

Vyšetřování případu sice ještě neskončilo, prakticky ale zbývá jen dokončit nějaké administrativní úkony. "Vyšetřovatelka čeká na doplnění dokumentace, na závěr šetření by to ale nemělo mít vliv. S vysokou pravděpodobností tak předpokládá, že s ohledem na závěry posudku a výsledky analýzy České inspekce životního prostředí případ odloží," dodala mluvčí.

čtk