Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Proti rozšíření polského dolu Turów poslali lidé zhruba 5000 připomínek, místní požadují jejich veřejné projednávání

10. 06. 2019 | 15:53

AKTUALIZOVÁNO: O víkendu vypršela třicetidenní lhůta, během níž mohli lidé posílat své připomínky týkající se záměru rozšířit a prohloubit hnědouhelný povrchový důl Turów, který leží na česko-polsko-německých hranicích.

stavkaTurowRamzer
archivní foto z posledního protestu: Greenpeace

Přes webový formulář, který připravila organizace Greenpeace, vyjádřilo svůj nesouhlas 4933 lidí. Další lidé - především z Frýdlantska a Hrádecka - posílali své připomínky na ministerstvo životního prostředí poštou. Připomínky jsou součástí procesu vyhodnocení vlivů na životní prostředí (tzv. EIA), bez něhož nemůže těžba pokračovat.

Rozšíření dolu by mělo negativní vliv na místní obyvatele a životní prostředí. Těžba narušuje zásoby podzemních vod, které stékají do hlubokého dolu Turów. Nedostatkem vody je tak ohroženo 30 tisíc místních lidí. Voda již nyní mizí jak z jejich studní, tak i z krajiny. Přiblížením dolu by se zvýšily také prašnost a hluk. A spálením vytěženého uhlí by došlo k uvolnění velkého množství oxidu uhličitého, který je jako hlavní skleníkový plyn zodpovědný za stále viditelnější změny klimatu.

Foto: Artur Irma

Nikol Krejčová, koordinátorka kampaně v Greenpeace, říká:

“Zhruba 5000 lidí dalo polské vládě najevo, že jsou proti rozšiřování dolu Turów. Proti záměru vystupuje i Liberecký kraj a místní samosprávy. I od nich došly podle našich informací na Ministerstvo životního prostředí připomínky.”

Posláním připomínek do procesu EIA kampaň proti dolu Turów nekončí. Spolu s místními samosprávami požaduje organizace Greenpeace veřejné projednávání záměru v Polsku za účasti investora, aby měli lidé možnost se k záměru vyjádřit.

Důl Turów má povolení těžit uhlí pouze do 30. dubna roku 2020. Pro vydání nového povolení je nutné ukončit všechny povolovací procesy s kladným stanoviskem, což se zatím nestalo. Stále je tedy možnost pokračování těžby zabránit.

Důležitou roli v celém sporu o pokračování těžby má česká vláda, neboť české Ministerstvo životního prostředí  bude předávat všechny české připomínky včetně těch státních polské vládě. Česká vláda pak může s polskou stranou o podmínkách těžby vyjednávat.

Tisková zpráva Greenpeace

Foto: Artur Irma

Kraji mají s agendou pomoci advokáti

Liberecký kraj sice usiluje o prodloužení termínu, informace o tom ale zatím nemá. Na mimořádném jednání proto dnes radní schválili text připomínek, které podal Liberecký kraj. ČTK to řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecký kraj si najal společnost Frank Bold Advokáti, jejíž polská pobočka připomínkovala rozšíření těžby hnědého uhlí v Gubinu u hranic s Německem. Rozšíření se tam podařilo zabránit. "My jsme se i díky spolupráci s advokáty nezaměřili jen na spodní vodu, ale je tam námitka i proti tomu, že se studie zatížení prašností tváří, jako by prach nepřekračoval českou hranici. Nejsou tam podle nás dobře řešeny ani věci, které se týkají hlukových studií," řekl Půta.

"Bojíme se také, že když se mluví o revitalizaci dolu, není jasné, jak dlouho to bude trvat a jak to bude ovlivňovat okolí po dokončení," řekl hejtman. Zatím podle něj není jasné, zda Poláci na prodloužení termínu pro připomínky přistoupí. České straně by to ale umožnilo zapracovat i výsledky studie, kterou zpracovává Česká geologická služba. "Připomínky jsou jediný nástroj, který v rámci přeshraničního projednávání máme. Raději jsme je podali, nechtěli jsme riskovat, že k nim nebude přihlédnuto," dodal hejtman.

Hnědouhelný důl v Polsku zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu Turów. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam chce těžit až do roku 2044. Rozšířit by se měl důl až na 30 kilometrů čtverečních a těžit Poláci plánují do hloubky až 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Důl se má rozšířit podél silnice z německé Žitavy do Bogatyně. V Česku jsou nejblíže Uhelná, Václavice, Oldřichov na Hranicích a Hrádek nad Nisou. Důl má povolení k těžbě jen do dubna příštího roku, už ale začal kácet stromy v prostoru plánovaného rozšíření.

čtk