Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Psi zákeřný virus nešíří a nic nebrání tomu, aby o ně bylo i nadále standardně postaráno

16. 03. 2020 | 16:21

Mnoho lidí to bezesporu zajímá, protože mají doma psa či jiné zvíře, které se musí venčit. Jen jim přišlo nepatřičné se ptát, když se teď především hraje o zdraví lidí. Jak je to s našimi zvířecími mazlíčky v době karantény? Fundované odpovědi zveřejnil na svém FB profilu starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka, sám majitel dvou "krutých rodinných trhačů", jejichž snímek připojil ke svému postu.

pesRozkošný
ilustrační foto

Přetiskujeme:

Mohu ve vyhlášeném omezení pohybu venčit psa? Ano!
Ve vyhlášené karanténě se můžete o své zvíře nadále normálně starat a můžete ho také venčit! Venčit psa v obci je možné na nezbytně nutnou dobu a ideálně v čase, kdy je venku co nejméně lidí. Vyhněte se zbytečnému kontaktu s dalšími lidmi.

Jsou otevřené veterinární ordinace? Ano!
Veterinární pracoviště nejsou plošně uzavřena, některá z nich mohou mít ale omezený provoz. Proto před každou návštěvou veteriny telefonicky ordinaci kontaktujte a zeptejte se, zda můžete se zvířetem přijít. Do ordinace choďte jen vy a vaše zvíře bez dalšího doprovodu!

Jsou otevřené obchody s potřebami a krmiv pro zvířata? Ano!

Šíří zvířata nákazu "COVID-19" novým koronavirem? NE!
Ten se přenáší pouze z člověka na člověka! Není tedy nutné provádět jakékoliv nové opatření vůči našim domácím mazlíčkům. Zvířata neopouštějte, nevyhazujte! Není k tomu vůbec žádný důvod.

Dodržujte zvýšenou hygienu, což je ale pravidlo, které nyní platí úplně pro všechny.

FB J. Horinky

Foto z profilu J. Horinky, jde o jeho dva "trhače".

Ještě zbývá otázka, zda se pes může nakazit od páníčka. Odpověď jsme vygooglovali:

Echo24.cz: Domácí psi a kočky nemohou přenášet nový koronavirus na lidi, mohou ale vykazovat slabou přítomnost patogenu, pokud se nakazí od svých majitelů. K tomuto závěru podle agentury AP dospěl hongkongský Úřad pro zemědělství, rybolov a životní prostředí poté, co odborníci zkoumali hongkongského psa, u něhož testy prokázaly slabou přítomnost viru. Zvíře se podle expertů mohlo nakazit od své nemocné majitelky. Onemocnění COVID-19 se však u něj nejspíše nerozvine.

lo