Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

"Pradědeček web" putoval do archivu, Chrastava má nové stránky z tohoto století

13. 11. 2022 | 9:41

Město Chrastava bylo jedno z prvních českých měst, které zřídilo svoje webové stránky. První informace se v té době na zcela novém médiu objevily už v roce 1996. Za více než čtvrt století svého fungování se stránky prakticky vůbec nezměnily. Což je na jednu stranu unikát, který potěší nejednoho staromilce, na druhou stranu web už dávno nesplňoval požadavky moderní doby, včetně funkcí, které veřejné správě ukládá zákon.  
 

Nový web je na první pohled velkým skokem dopředu. Stránky jsou přehledné, uživatelsky příjemné s moderním svěžím designem. Je responzivní, což je v dnešní době, kdy mnoho lidí prohlíží stránky z nejrůznějších mobilních zařízení, velmi důležité. Samozřejmostí je i přístupnost webu pro lidi se zdravotním postižením nebo jeho zjednodušená verze pro seniory.

Na přípravě nového webu se pracovalo několik měsíců. Objem informací, které se nashromáždily na starých stránkách, byl obrovský a cílem bylo co nejvíce z nich převést na web nový. Starý web ovšem nezmizí v propadlišti dějin. Zůstane zakonzervován jako archiv a zájemci se na něj pohodlně dostanou z nového webu přes odkaz. Věříme, že tím uděláme radost nejen milovníkům historie města, ale i milovníkům historie digitálního světa.

Do konce roku budou stránky ve zkušebním provozu, kdy se na nich ještě mohou nárazově upravovat některé funkce a obsah.

Na historii městského webu vzpomíná i Pavel Štekl (opravdový znalec chrastavské historie a někdejší zastupitel a radní, zakladatel chrastavských stránek) na Facebookové stránce Máme rádi Chrastavu:

V roce 1996 jsem jako student na univerzitě vytvořil první stránku Chrastavy, která ještě běžela na serveru univerzity, a kromě několika obrázků a fotek neměla s dnešním webem města pranic společného. Bohužel se mi nezachovala původní podoba studentské stránky, ale moc informací tam popravdě nebylo.

Přesto mě hned kontaktovalo několik lidí jak z ČR, Německa, Austrálie, z USA, sháněli informace o městě i dávných příbuzných - jasná známka toho, že se město vynořilo z digitální temnoty do nového, informačního věku! Nutno podotknout, že to byla jedna z úplně prvních stránek měst v ČR, myslím, že ani řada krajských měst tehdy ještě svůj web neměla. Internet a webové stránky bylo tehdy něco zcela nového, celý český internet se dalo prolítnout a přečíst zhruba za dvě hodiny (beze srandy!!).

Počátkem roku 1998 jsem se o své stránce bavil s Michaelem Canovem a Petrem Medřickým, tehdejším starostou města, kteří to viděli jako zajímavou věc pro budoucnost, a dohodli jsme se, že vytvořím oficiální web Chrastavy, kde budou informace o úřadu, důležité informace pro občany a řada dalších informací o městě a okolí. Na podzim 1998 jsme rozjeli první verzi stránky tehdy ještě pirátsky umístěnou na serveru gymnázia v Liberci, kde jsme s Michalem tehdy oba učili. Od roku 1999 pak stránka definitivně běžela na adrese www.mu-chrastava.cz, později už bez "mu" na dnešní adrese.

O stránku se pak staral pan Smola, paní Loučková a další a další pracovníci úřadu (raději se nebudu pokoušet dále vyjmenovávat), byl dále vylepšován a rozšiřován. Přesto má web dodnes původní strukturu a částečně i vzhled. Například znak města v levém horním rohu jsem kreslil ručně bod po bodu v Malování ve Windows 95 - nu a on pak téměř čtvrt století zdobil oficiální stránku města!

Myslím, že čas ukázal, jak nadčasový byl tehdy návrh webu Chrastavy - ač dnes již pradávno zastaralý, pořád snad přehledný a oblíbený. Přežil řadu webových technologií, prohlížečů, celý svět se změnil, celá jedna generace se prostřídala a on to vydržel až do dnešních dnů! Ale to za pár dní skončí a Chrastava bude mít nový web, už se na něj moc těším, až si ho budu prohlížet! Věřím, že i tento nový web města bude úspěšný, hojně navštěvovaný, a že vydrží dlouhá léta! Přeju mu hodně štěstí!

TZ Chrastava/Věra Baumgartnerová, informační a mediální referent