Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rekonstrukce silnice v Oldřichově v Hájích začne po Velikonocích, původní termín byl už 1. dubna

25. 03. 2020 | 10:30

Práce na rekonstrukci krajské silnice třetí třídy v Oldřichově v Hájích na Liberecku budou pokračovat až po Velikonocích, původně se počítalo s uzavřením silnice kvůli stavbě už od 1. dubna. Problémy jsou hlavně se získáním stavebního materiálu, firmám ale kvůli koronaviru chybí i pracovníci, proto kraj rozhodl pokračování stavby posunout, řekl dnes na dotaz ČTK náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Kvůli koronaviru se podle něj zpozdí zřejmě i zahájení dalších stavebních akcí v Libereckém kraji.

silnice práce road-1892348 960 720
Ilustrační foto

Silnice v Oldřichově je hojně využívanou trasou nejen pro osobní automobily, ale také pro kamiony mířící přes Oldřichovské sedlo do Raspenavy, Hejnic nebo Lázní Libverda. Rekonstrukce začala loni v srpnu a hotová by měla být do konce letošního roku. Stavba zhruba za 148 milionů korun patří k největším krajským investicím, velkou část ale zaplatí evropské fondy. Obnovy se dočkají zhruba tři kilometry silnice.

Asi 30 miliony korun by se na akci měla podílet obec Oldřichov, která se k projektu připojila s výstavbou chodníku, schodiště u obecního úřadu a úpravami zeleně. "Hlavním cílem je zvýšení bezpečnosti chodců v obci, stavět proto budeme zhruba tři kilometry chodníku. Je to nákladná akce, budeme si na to muset půjčit," řekl starosta Jaromír Tichý (NEZ). Zatímco loni stavbaři pracovali za částečné uzavírky, letos by měla být silnice po velkou část roku pro dopravu zcela uzavřená.

Pokračování rekonstrukce silnice v Oldřichově v Hájích nebude zřejmě jedinou stavbou, jejíž zahájení se kvůli koronaviru posune. Začít by měla dlouho plánovaná rekonstrukce silnice z Mimoně po hranice se Středočeským krajem, přestavba křižovatky Ostrý roh v Jablonci nad Nisou nebo sanace skály nad krajskou silnicí na příjezdu do Nového Boru. "Firmy se v této situaci bojí stavby zahájit, všechny velké akce tak budou posunuty, v tuto chvíli ale nejsme schopni odhadnout, kdy bude možné začít," dodal Sviták.

čtk