Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rozšířený polygon v Raspenavě umožňuje hasičům nasimulovat i požár ve sklepě

07. 06. 2019 | 13:59

Hasiči přidali další moduly k ohňovému polygonu, který mají dva roky v Raspenavě na Liberecku. Umožní jim výrazným způsobem rozšířit možnosti výcviku. Nasimulovat v něm mohou i požár ve sklepě, který patří k nejsložitějším zásahům. ČTK to dnes řekl liberecký okresní ředitel profesionálních hasičů Josef Málek.

I podle hasičského instruktora Jiřího Koška je takový zásah pro hasiče velmi složitý. "Musí postupovat ve tmě, v neznámém prostředí, proti horkému kouři, vysokým teplotám dolů po schodišti. To je majstrštyk dělat to správně," řekl instruktor.

Modernizace výcvikového zařízení stála zhruba 900.000 korun, většinu nákladů hasiči platili z evropské dotace. "Přibylo patro, schody, podlahy a další příčky a dveře, aby se dal výcvik modifikovat," uvedl Málek. Výcvikových polygonů hasičů je po republice šest. Podle krajského ředitele hasičů Luďka Prudila jsou potřeba s ohledem na to, jak se mění skladba zásahů hasičů. Požáry tvoří v kraji jen necelou pětinu. "Je potřeba připravit se na rizika, s nimiž se mohou hasiči při požárech bytů, domů setkat," řekl. Výhodou polygonů podle něj je, že hasiči od instruktorů slyší, jakých chyb se dopouštějí a na co si dát pozor.

Základem při požáru v uzavřeném prostoru je podle instruktora pohyb vždy při zemi. "Je obrovský rozdíl teplot u podlahy a u stropu. Je to zásadní, že hasič musí vždy být při zemi, to znamená i po schodišti musí jít nějakým způsobem po kolenou," uvedl Košek. Ve vzpřímené poloze u hlavy bývá podle něj teplota 400 až 600 stupňů, u podlahy je výrazně nižší. Pohyb při zemi je ale podle instruktora fyzicky vyčerpávají. Zasahující hasiči mají na sobě výstroj vážící až 20 kilogramů a mají s sebou ještě hadici. "A potom ještě třeba táhnou osmdesátikilového člověka ven zpátky, a to vše musí pořád probíhat po kolenou na zemi, protože se je snažíme připravit na nejhorší variantu, tak je to fyzicky velmi náročné," dodal.

Polygon na stanici hasičů v Raspenavě slouží zejména pro výcvik profesionálních a dobrovolných hasičů, ročně ho absolvuje asi 350 z nich. Jako pozorovatelé si ho mohli vyzkoušet i zdravotníci a vojáci, cvičení se chystá i pro policisty. Do několika let by se měla realizovat v Raspenavě ještě třetí etapa, která je zaměřená na zlepšení zázemí pro cvičící hasiče. Při dostavbě požární stanice by měla vzniknout učebna, šatny, sprchy a garáže pro techniku a vybavení potřebné k výcviku.

čtk