Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rozsudek v dotační kauze chrastavských lázní bude patrně v dubnu. Došlo i na zmanipulované zakázky pro Imstav

05. 02. 2020 | 22:00

Čtením výpovědí a přehráváním odposlechů pokračovala ve středu u soudu v Liberci dotační kauza, která se týká stavby termálních lázní v Chrastavě, opravy hotelu v Jablonci a rekonstrukce rozhledny Liberecká výšina. Soud bude pokračovat ve čtvrtek výslechy dalších svědků. Soudce stanovil i termín, kdy zazní závěrečné řeči a rozsudek. Nenastanou-li komplikace, bude to v dubnu, v týdnu před Velikonocemi.

chrastava lazně
archivní foto

V případu je obžalováno 12 lidí včetně několika politiků z řad ČSSD, vinu odmítají. Jde o projekty podpořené evropskou dotací spojené se společnostmi skupiny Imstav a jejich majitelem Janem Imlaufem. Škoda dosahuje skoro 340 milionů korun. Mezi obžalovanými je i bývalý europoslanec a současný člen krajského předsednictva ČSSD Robert Dušek, který si podle obžaloby řekl spolu s bývalým náměstkem hejtmana Martinem Seppem (zvolený za ČSSD) o úplatek. Dohromady měli dostat od Imlaufa 12 milionů za to, že zajistí lepší hodnocení jeho projektů při žádání o dotaci. Oba to před soudem popřeli.

Podle spisu bylo součástí úplatku převedení ubytovny v Liberci na Duška. Soudce v té souvislosti dnes četl výpověď Lukáše Havlíčka, který byl před pěti lety odsouzen k 15 letům vězení za to, že si objednal vraždu Petra Skály. Oba muži se znali z personální agentury H Personal, Havlíček ji založil a Skála se později stal jejím majitelem. Skála je jedním z obžalovaných v této dotační kauze a blízký spolupracovník Duška. "Skála kolem Duška skákal jako pejsek a dělal mu nějaký čas něco jako ochranku," uvedl Havlíček při výpovědi na policii. Nevěděl ale o tom, že by ubytovnu vlastnil Dušek. Podle Havlíčka vyváděl Skála statisíce z personální agentury. Na co peníze šly, netušil. Skála se dnešního líčení nezúčastnil.

Dušek v reakci na Havlíčkovu výpověď, v níž se mluvilo i o tabulkách s vyplacenými různými částkami, uvedl, že půjčil Skálovi přes tři miliony korun na zakoupení personální agentury. "Celou částku mi po menších splácel. Půjčil jsem mu ještě asi milion na provoz, to také splatil," uvedl. Už dříve bývalý europoslanec uvedl, že ubytovnu řádně koupil přes prostředníka a převedl na fiktivní majitelku. Utajenou transakci zdůvodnil tím, že by mu Imlauf jinak ubytovnu neprodal, protože se neměli rádi.

Podle spisu Imlauf skrytě vlastnil přes firmy Dům pohody a Družstvo PLP Invest lázně, hotel i výšinu, jejichž výstavbu nebo opravu provedla Imlaufova firma Imstav za evropské dotace. Zakázky z let 2008 až 2012 byly podle obžaloby zmanipulované, aby vyhrál Imstav.

čtk