Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Silničáři do odvolání uzavřeli pro kamiony Oldřichovské sedlo, ostatní silnice v kraji jsou sjízdné

06. 01. 2021 | 10:40

Silničáři dnes ráno uzavřeli pro nákladní vozidla nad šest tun s výjimkou autobusů silnici třetí třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku do Raspenavy na Liberecku. Důvodem je zledovatělý povrch silnice po předchozím sněžení a obava ze zablokování jedné ze dvou přístupových cest do Frýdlantského výběžku. Ostatní silnice v Libereckém kraji jsou sjízdné. ČTK to dnes sdělil Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje.

silniceZima1
FB Silnice LK: V horských úsecích stále plužíme nový sníh a zimní údržba zde jede na plný výkon.

Silnice přes Oldřichovské sedlo zůstane pro kamiony uzavřená do odvolání. Tato spojnice do Frýdlantského výběžku se jen pluhuje a k údržbě lze jako posyp použít pouze písek nebo drť. "Pondělní sněhová přeháňka přinesla asi centimetrovou vrstvu sněhu, která se zajela a stalo se to hodně ledovaté. Proto jsme omezili vjezd kamionů, aby tam nezpůsobily nějakou dopravní uzávěru. Je to tedy spíše z preventivních důvodů," uvedl Pospíšil. Osobní auta a dodávky by podle něj měly přes Oldřichovské sedlo projet při zvýšené opatrnosti řidičů bez problémů. Kamiony se do Raspenavy, Hejnic či Lázní Libverda dostanou po silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky.

Podle Pospíšila jsou zledovatělé i další inertně udržované silnice v kraji, hlavně v horských oblastech. "Je třeba dbát zvýšené pozornosti zejména na silnicích třetích tříd. Je na nich ujetá vrstva sněhu, místy zledovatělá a krytá posypem," dodal. Silnice ošetřované chemicky jsou podle něj mokré či vlhké. "A bez problémů sjízdné. Na nich se prováděl preventivní posyp už při pondělním večerním sněžení a dnes ráno se jezdilo znovu," dodal.

Podle předpovědi by v kraji přes den mělo být zataženo s občasným slabým sněžením. Meteorologové ale varují, že na mokrých površích silnic se večer může tvořit náledí. Nejvyšší denní teploty budou v kraji mezi minus jedním a plus dvěma stupni Celsia, na horách by se nad nulu teplota dnes neměla dostat.

čtk