Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Školáci v Chrastavě dostali nové odborné učebny pro výuku jazyků a přírodních věd, ale i dílny a kuchyňku

16. 09. 2019 | 17:11

Nové odborné učebny pro výuku jazyků a přírodních věd, ale také dílny nebo kuchyňku mají školáci v Chrastavě na Liberecku. Škola prošla kompletní rekonstrukcí téměř za 90 milionů korun, velkou část nákladů zaplatila Evropská unie, zhruba 30 milionů dalo ze svého město. Zmodernizované je i hřiště, jen na tělocvičnu se nedostalo, řekl u příležitosti slavnostního otevření zrekonstruované budovy ČTK ředitel základní školy Aleš Trpišovský.

škola třída classroom-824120 1280
Ilustrační foto

Chrastavská základní škola má zhruba 650 žáků ve třech budovách. "Je to v pořadí už druhá budova, která se rekonstruovala. "Jako první jsme dělali zhruba před deseti lety budovu na náměstí, teď se zrekonstruovala budova ve Školní a ještě nás čeká budova v Revoluční," řekl starosta Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj). Tu poslední už podle něj bude muset zřejmě zaplatit město kompletně ze svého. "Dotační podmínky jsou takové, že už bychom je nedokázali splnit. Dotace jsou na odborné učebny, ale nejsou třeba na družiny nebo na speciální třídy a právě to máme v té třetí budově," dodal starosta.

I rekonstrukci budovy ve Školní ulici zahájilo město dřív, než mělo jistou dotaci. Podle ředitele nebylo možné čekat, protože jinak by se rekonstrukce, která trvala prakticky rok, nedala stihnout. I tak se protáhla. Práce měly původně skončit na jaře, nakonec byla škola hotová až na konci srpna. Učitelé tak měli podle Trpišovského co dělat, aby nábytek a vybavení nastěhovali a mohli 2. září zahájit výuku. Více než 120 let stará budova ale vypadá jako nová, obnovou prošla doslova od sklepa až po půdu a nové jsou i inženýrské sítě a například vytápění.

Trpišovský dnes přiznal, že ten rok, kdy se budova rekonstruovala, byl opravdu náročný. Původně se totiž měly dělat jen odborné učebny, pak se ale škola s městem dohodla, že opraví i ostatní učebny. "Učilo se, kde se dalo," řekl. Škola ale získala i výtah, takže je bezbariérová. Velkou radost má ředitel nejen z odborných přírodovědných učeben, ale hlavně z dílen, které vznikly ve sklepě. "My jsme ty pracovní činnosti vždycky učili, nejenom dílny, ale máme i pozemky a nahoře v podkroví novou kuchyňku, na tu jsme vůbec pyšní," dodat ředitel školy.

čtk