Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Soud v dotační kauze chrastavských lázní komplikuje odchod soudce. Odloženo na neurčito

15. 05. 2020 | 15:15

Na neurčito byl po dnešku odložen v Liberci soud v kauze údajného dotačního podvodu, který se týká stavby termálních lázní v Chrastavě, opravy hotelu v Jablonci nad Nisou a rekonstrukce rozhledny Liberecká výšina. Hrozí, že se případ znovu vrátí na začátek, neboť ve funkci soudce končí s posledním květnem předseda senátu Petr Neumann a případem se už zabývat nebude. "Bude to přidělené jinému soudci," řekla dnes ČTK mluvčí soudu Karolína Francová.

chrLazneBarva
archivní foto

V kauze se posuzují projekty spojené se společnostmi skupiny Imstav a jejich majitelem Janem Imlaufem, na něž šly evropské dotace. Škoda je podle obžaloby téměř 340 milionů korun. V případu je obžalováno 12 lidí včetně několika politiků z řad ČSSD, vinu odmítají. Soudce chtěl rozsudek vynést už na začátku dubna, kvůli opatřením v souvislosti s koronavirem ale musel plánovaná líčení zrušit. Konat se mohl soud až dnes bez přítomnosti veřejnosti a v plánu bylo vyslechnout poslední svědky. Příští týden měly zaznít závěrečné řeči. "Líčení byla zrušená, jsou tam nové návrhy na doplnění dokazování. Kdy bude další termín, se zatím neví," řekla mluvčí soudu.

Státní zástupce viní obžalované ze sedmi skutků, z nichž nejzávažnější je korupce a poškození finančních zájmů EU. Podle spisu Imlauf skrytě vlastnil přes firmy Dům pohody a Družstvo PLP Invest termální lázně, hotel i rozhlednu, jejichž výstavbu nebo opravu provedla firma Imstav za evropské dotace. Podle spisu byly všechny tři stavební zakázky z let 2008 až 2012 zmanipulované. "Pokud bych měl kauzu shrnout do několika vět, tak podstatou je zakrytí provázanosti mezi žadatelem o dotaci a osobou stavebníka, kde ty subjekty byly personálně i majetkově propojené. A smyslem bylo načerpat dotace a zároveň inkasovat finanční prostředky do společnosti, která měla realizovat samotný projekt," řekl již dříve státní zástupce Petr Hořín.

Mezi obžalovanými je i bývalý europoslanec a současný člen krajského předsednictva ČSSD Robert Dušek, který si podle obžaloby řekl spolu s bývalým náměstkem hejtmana Martinem Seppem (zvolený za ČSSD) o úplatek. Dohromady měli dostat od Imlaufa 12 milionů za to, že zajistí lepší hodnocení jeho projektů při žádání o dotaci. Oba to před soudem popřeli.

čtk