Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Soud v kauze s chrastavskými termálními lázněmi vůbec nezačal, dva obžalovaní nepřišli

24. 06. 2019 | 10:55

Liberecký soud odložil na září zahájení případu, v němž je obžalováno 12 lidí kvůli údajnému dotačnímu podvodu při stavbě termálních lázní v Chrastavě u Liberce. Z dnešního zahájení se omluvili dva obžalovaní, předseda senátu Petr Neumann to považuje za obstrukce.

chrastavaLazněKudyznudy
ilustrační foto: www.kudyznudy.cz

Obžalovaným hrozí až 12 let vězení. Státní zástupce Petr Hořín je viní ze sedmi skutků, z nichž nejzávažnější je korupce a poškození finančních zájmů EU. Způsobená škoda byla podle Hořína vyčíslena v řádu 100 milionů korun.

K soudu dnes nepřišli bývalý náměstek libereckého primátora Ivo Palouš a původní vlastník lázní a jednatel společnosti Imstav Jan Imlauf. Podle soudce se nejprve ve čtvrtek omluvil Imlauf. "Že má takovou práci, kterou nemůže opustit," řekl Neumann novinářům. Prostřednictvím obhájce si to ale podle něj s Imlaufem vyjasnili. Přijít měl Imlauf k soudu v úterý a dnes by se to konalo bez něho. "Ale s jeho souhlasem," dodal soudce.

Palouš nechal neschopenku na soud doručit až v pátek pozdě odpoledne s tím, že má od čtvrtka střevní potíže. Za zvláštní soudce považuje, že někdo přinesl originál neschopenky, není tam datum kontroly a obžalovaný, který je z Liberce, ji má vystavenou od lékařky z 20 kilometrů vzdáleného Hrádku nad Nisou. "Považuji to za snahu, jak to (líčení) nabourat," uvedl soudce. Nejprve si chce ověřit u lékařky pravost neschopenky.

Vyšetřování případu trvalo několik let, spis má asi 15.000 listin. "Pokud bych měl kauzu shrnout do několika vět, tak podstatou je zakrytí provázanosti mezi žadatelem o dotaci a osobou stavebníka, kde ty subjekty byly personálně i majetkově propojené. A smyslem bylo načerpat dotace a zároveň inkasovat finanční prostředky do společnosti, která měla realizovat samotný projekt," řekl dnes státní zástupce novinářům. Některým obžalovaným hrozí tresty i za podplácení, legalizaci výnosů z trestné činnosti či přijetí úplatku. Mezi obžalovanými je také bývalý europoslanec a současný člen krajského předsednictva ČSSD Robert Dušek. "Nebudu se vyjadřovat," řekl dnes novinářům. V kauze figuruje i bývalý náměstek libereckého hejtmana Martin Sepp.

Termální lázně leží v Chrastavě zhruba 11 kilometrů od Liberce. Pětihektarový areál slouží veřejnosti od 3. prosince 2012. Dokončena byla první etapa za 100 milionů korun, podstatnou část poskytla Evropská unie. Dokončení areálu za dalších 120 milionů ale zkomplikoval spor o ovládnutí společnosti, který v dubnu 2013 vyvrcholil insolvenčním řízením. Dnes má areál nového vlastníka. Firma Dům pohody, které původně patřil, je v konkurzu, věřitelům dluží téměř 229 milionů korun. Největším věřitelem je Regionální rada regionu soudržnosti Severovýchod, která poskytla dotaci.

čtk