Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Stavbaři začali rozebírat zchátralé budovy bývalé textilní továrny Bekon v Hrádku nad Nisou

30. 05. 2024 | 5:00

Těžká technika začala rozebírat zchátralé budovy bývalé textilní továrny Bekon v Hrádku nad Nisou na Liberecku. V areálu zůstane stát jen tovární komín a bývalá správní budova, vše ostatní půjde k zemi. Komín zůstane, protože je to významná urbanistická dominanta, řekl dnes ČTK architekt Ladislav David, jehož ateliér projekt revitalizace areálu zpracoval. Komín byl podle něj opraven a po dohodě s agenturou ochrany přírody a krajiny je tam plošina, kde i teď navzdory demolici hnízdí čápi.

bekon demoliceBekonHradek 2
Stavbaři začali rozebírat zchátralé budovy bývalé textilky Benar v Hrádku nad Nisou, foto: Artur Irma

V bývalém Bekonu se původně barvily nitě. Textilka zaměstnávala několik set lidí, výroba ale skončila před více než 20 lety, a od té doby nemá komplex využití a chátrá. Město koupilo dvacetihektarový areál v roce 2015 za šest milionů korun, aby mělo kontrolu nad jeho využitím. "Je to takový bolák uprostřed města, který chceme nějakým způsobem vyřešit," řekl místostarosta Pavel Farský (Hrádek potřebuje změny!). Náklady na revitalizaci prostoru se odhadují na půl miliardy korun.

Stavbaři začali rozebírat zchátralé budovy bývalé textilky Bekon v Hrádku nad Nisou, foto: Artur IrmaV areálu by měly v budoucnu vyrůst poliklinika, depozitář a městský archiv, ale také třeba byty. Nejprve je ale potřeba staré budovy srovnat se zemí, protože většinou není možné je kvůli narušené statice využít. Demolice brownfieldu bude stát 28,6 milionu korun, z nichž zhruba polovinu by měly pokrýt dotace. Zbourání budov v areálu, jehož historie sahá do poloviny 19. století, ale není jednoduché. V objektech jsou nebezpečné materiály, včetně azbestu.

Stavbaři začali rozebírat zchátralé budovy bývalé textilky Bekon v Hrádku nad Nisou, foto: Artur IrmaPráce na rozebírání začaly právě odstraněním azbestu. "Střechy, které v sobě měly azbest, už jsou snesené. Zbývá objekt F, kde čekáme až nám hygiena schválí postup, myslím, že za 14 dní by mohl být vyčistěný. Ostatní je klasická strojní demolice, náročné to bylo kolem komína, kde se to muselo dělat ručně, abychom komínu neublížili," řekl stavbyvedoucí demoliční firmy Trepart Ivan Dušek. Práce by podle něj měly být hotové ve druhé polovině srpna.

Stavbaři začali rozebírat zchátralé budovy bývalé textilky Bekon v Hrádku nad Nisou, foto: Artur IrmaJeště letos by město chtělo zahájit v areálu novou výstavbu. V plánu je poliklinika, kde by podle Farského chtěla radnice soustředit lékaře, kteří dnes mají ordinace rozptýlené po celém městě. Náklady na výstavbu se odhadují na 196 milionů. Objekt bude mít podzemní parkoviště a bezbariérový přístup ze strany centra. V areálu by měl vyrůst také městský archiv a depozitář zhruba za 91 milionů korun, na 165 milionů odhadli projektanti náklady na dům sportu. V prostoru továrny vznikne park a jeho součástí bude i retenční nádrž.

čtk