Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Svijanská piva zabodovala v České chuťovce i mezi pěnivými speciály

20. 10. 2019 | 15:39

Několik dalších nových ocenění si během října připsala piva ze Svijan. Ze soutěže ČESKÁ CHUŤOVKA 2019 si minulý týden odnesla cenu za kvalitní český výrobek čtyři přihlášená svijanská piva a včera Svijany získaly i čtyři ceny v desátém ročníku soutěže speciálních a neobvyklých piv z domácí české produkce CEREVISIA SPECIALIS – Pivní speciál roku.

svij18stačírna
archivní foto z pivovaru

V 11. ročníku soutěže Dobrý tuzemský potravinářský výrobek ČESKÁ CHUŤOVKA 2019 byly oceněny prémiový ležák "450", dochmelovaný ležák Svijanský Rytíř 12 %, nefiltrovaný řezaný Svijanský fanda 11 % a silné pivo DUX. Výsledky byly spolu s prezentací vítězných výrobků slavnostně vyhlášeny 10. října v Hlavním sále Senátu Parlamentu ČR v Praze za účasti význačných hostů a novinářů.

Významnou stopu zanechal Pivovar Svijany v jubilejním, desátém ročníku soutěže CEREVISIA SPECIALIS - Pivní speciál roku 2019. Největší výrobce silných piv pro český trh si z ní odnesl první (za DUX) a dvě druhá místa (za Svijanského Barona 15 % a Svijanskou Dvacítku) v kategorii světlých speciálních piv. Také vítězem kategorie polotmavých a tmavých speciálních piv se stalo pivo ze Svijan, a to Svijanská Kněžna 13 %, která od porotců získala i vůbec největší počet nominací ze všech 44 piv ve čtyřech různých kategoriích. Díky tomu Pivovar Svijany převzal i speciální cenu předsedy poroty soutěže. 

 „Stále platí, že spíše než názory odborných degustátorů je pro nás rozhodující hodnocení spotřebitelů a fanoušků našeho piva. Ale každé ocenění naší práce nám samozřejmě dělá radost a pozitivní reakce zkušených hodnotitelů nás utvrzuje v tom, že naše pivo vaříme dobře a že tradiční výrobní postupy, kterým jako jeden z mála větších českých pivovarů zůstáváme věrní, mají dnes i do budoucna smysl,“ řekl svijanský sládek Petr Menšík.

Značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek ČESKÁ CHUŤOVKA uděluje vždy na podzim hodnotitelská komise nezávislých odborníků. Nejdůležitějšími kritérii, které musí každý přihlášený výrobek splňovat, jsou jeho vynikající chuťové parametry a vysoká kvalita. Současně se musí jednat o výrobek prokazatelně českého původu. „Soutěž je otevřena všem poctivým tuzemským výrobcům a jejich chutným českým potravinám, pokud si toto označení opravdu zaslouží. Výrobcům pomáhá proniknout do povědomí spotřebitelů a spotřebitelé díky ní mohou objevovat skutečně chutné české potravinářské výrobky. Tradiční české pivo k nim nepochybně patří a má v soutěži právem zvláštní místo,“ řekl k tomu již dříve ředitel projektu Česká chuťovka Josef Sléha.  

Desátého ročníku soutěže CEREVISIA SPECIALIS - Pivní speciál roku se letos zúčastnilo 13 pivovarů s 44 různými pivy. Hodnotil je dvacetičlenný degustační tým složený ze dvou komisí. Trvalý zájem o soutěž pivních speciálů ze strany pivovarů podle ředitele pořádající společnosti PORT Ing. Josefa Vacla, CSc., potvrzuje, že silná piva patří do standardní nabídky pivovarů a jsou pro český pivní trh nesporným přínosem.

 

 

Pivovar Svijany si zakládá na tradičním výrobním postupu tzv. dvourmutového způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobého zrání piva v ležáckých sklepích. Všechna jeho klasická, nepasterovaná česká piva doprovází dlouhý seznam různých cen. Letos si již odnesla ceny například z mezinárodních soutěží World Beer Idol, Meininger’s International Craft Beer Award nebo European Beer Star (viz tabulka). 

Pivovar Svijany je s odstupem největším výrobcem speciálních - podle nové legislativy již silných - piv pro český trh: již tradičně pokrývá podle statistiky Českého svazu pivovarů a sladoven zhruba pětinu celkové domácí poptávky po silných pivech.

TZ