Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Svijany slaví otevření hospod Svátečním ležákem, kroužkovaným  pivem inspirovaným starými recepturami

25. 05. 2020 | 14:14

Na oslavu dlouho očekávaného otevření restaurací uvařil Pivovar Svijany své v pořadí již sedmnácté pivo. Sudový Sváteční ležák při této příležitosti míří do vybraných restaurací a hospod. Sud se Svátečním ležákem dnes slavnostně narazili i v Pivovarské hospodě ve Svijanech.

Ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík a sládek Petr Menšík. (Foto: Mad)
Ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík a sládek Petr Menšík. (Foto: Mad)

„Sváteční ležák je kroužkované pivo inspirované starými recepturami, podle nichž se v minulém století vařilo pivo zavážené před zimou na nepřístupné horské chaty. Hotové pivo se po filtraci znovu zakvašuje rozkvašenou mladinou, tzv. kroužky, a po opětovném zakvašení plní do sudů, v nichž dokváší potřetí. Sváteční ležák proto obsahuje velké množství živých pivovarských kvasinek plných vitamínů skupiny B,“ přibližuje novinku svijanský sládek Petr Menšík.

Sváteční ležák je vyroben z vybraných surovin a dostalo se mu také vybrané péče. „Receptura Svátečního ležáku s 5,0 procenta alkoholu obsahuje kombinaci humnových sladů a tradičně pěstovaný Osvaldův klon Žateckého poloraného červeňáku z našich vlastních chmelnic. Stejně jako všechna svijanská piva je samozřejmě nepasterovaný,“ dodává Petr Menšík.

Sváteční ležák je součástí rodiny speciálních sezónních piv vedle jantarového Duxe, který pivovar zařadil do svého stálého výrobního sortimentu po jeho úspěšné premiéře před dvěma lety. Od té doby se čepuje se pravidelně jednou do roka na konci září během Dnů českého piva. Pivovar plánuje, že celou rodinu by mohly postupně doplnit také vánoční sváteční pivo a v příštím roce i pivo uvařené speciálně pro červencové Slavnosti svijanského piva.

Pivovar Svijany je jedním z největších pivovarů v českých rukou a největším českým výrobcem zachovávajícím tradiční způsob kvašení piva. Jako jediný český pivovar nabízí nepasterované pivo i v půllitrových plechovkách. Letos plánuje, že se jeho produkce přiblíží hranici 720 tisíc hektolitrů.    

TZ

V Pivovarské restauraci ve Svijanech doufají, že se lidé vrátí

V Pivovarské restauraci ve Svijanech na Liberecku doufají, že se klienti vrátí. Kvůli koronavirovým opatřením přišli na tržbách o statisíce korun a do konce roku už výpadek zřejmě nedoženou. Zákazníci se vracejí pomalu, řekl dnes u příležitosti znovuotevření restaurace ČTK její nájemce Tomáš Hanoušek. Už dva týdny má restaurace otevřenou zahrádku, lidí ale zatím chodí méně.

"Určitě nevěříme, že by se to dalo ještě letos dohnat, počítáme, že když by to mělo jít nějak normálně, tak určitě rok nám bude trvat ztrátu nahradit. A to se bavíme jen o ztrátě, která nám vznikla, když nás zavřeli ze dne na den bez varování. Ta firma nevygeneruje nic pro své majitele," doplnil hospodský. Firma využila příspěvku na mzdy z programu ANTIVIRUS, žádala také o úvěr z programu COVID, ale neúspěšně. "Nikdo z branže, koho znám, úvěr nedostal," dodal Hanoušek.

Restaurace ve Svijanech byla stejně jako ostatní podobná zařízení uzavřená od 14. března na základě rozhodnutí vlády, která tak chtěla ochránit zdraví obyvatel a zpomalit šíření nemoci covid-19. Nucené pauzy využili ve Svijanech k malování, opravám vybavení i důkladnému úklidu. Kvůli zvýšeným hygienickým opatřením museli snížit kapacitu vnitřních prostor restaurace zhruba o třetinu, rozšířili ale zahrádku. Dnes před polednem dorazili do restaurace první zákazníci. Zprvu váhavě nahlíželi, byli ale rádi, že už se zase mohou normálně najíst. "Dost nám to chybělo, děláme tady kousek," řekl ČTK jeden z nich.

Pivovarská restaurace zajišťuje závodní stravování pro Pivovar Svijany a také pro lidi z firem z okolí. Jezdit tam byli zvyklí na oběd i obchodní zástupci. "O víkendech jsme hlavně zájezdní hostinec, denně jsme tu dělali kolem 150 až 200 obědů," dodal Hanoušek. Překlenout tíživou situaci pomohl podle něj firmě i Pivovar Svijany, který snížil nájemné.

Svijanský pivovar také hospodským vyměnil sudy se starým pivem, a to i ty roztočené, za čerstvé pivo. Podobných značkových hospod má pivovar 15, stovkám dalších po celé zemi dodává pivo. Kvůli koronaviru čeká propad výroby zhruba o sedm až deset procent. "Důvodem je uzavření restaurací a také zastavení exportu," řekl ČTK ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík.

čtk