Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Těžké stroje dnes začaly bourat zchátralou ubytovnu Kovák v Chrastavě. O demolici objektu usilovala radnice deset let

23. 02. 2023 | 11:34

Těžké stroje dnes ráno začaly bourat zchátralou ubytovnu Kovák u vjezdu do Chrastavy na Liberecku. O zbourání prázdného a nebezpečného objektu usilovala radnice deset let. Na přípravě hlavní části demolice pracovali dělníci dva týdny, odstranit museli okna, dveře a vybavení a také přístavby. Hlavní budova by měla být rozebraná do konce února, řekl dnes na dotaz ČTK stavbyvedoucí Tomáš Smolec.

kovak demolicechrastava1
Foto: Artur Irma

"Máme tady dvě rypadla, jedno větší demoliční kolem 60 tun s komponenty a jedno kolem 30 tun. Vypadá to poměrně dramaticky, ale ty sutiny, které padají, padají řízeně," doplnil Smolec. Pro začátek nasadili dělníci na větší rypadlo drapák, který slouží jako prodloužená ruka. "Pokud je hodně houževnatá konstrukce, tak máme demoliční nůžky a ty tu konstrukci postupně rozstříhají, jsme připraveni na všechno," dodal stavbyvedoucí. Po zbourání hlavní budovy bude podle něj třeba rozebrat ještě základové konstrukce, což může trvat až měsíc.

Ubytovna Kovák postavená v 70. letech minulého století byla určena pro učně tehdejšího chrastavského závodu Elitex. V polovině 90. let získal objekt pražský podnikatel Radim Urban a proměnil ho v ubytovnu. Přespávalo tam i 200 lidí, kapacita přitom nebyla ani poloviční. Kvůli nevyhovujícím podmínkám musel být objekt na začátku roku 2010 vyklizen, od té doby je prázdný a chátrá. Majitel chtěl dům přestavět na malometrážní byty, projekt ale zastupitelé odmítli. Nevěřili, že by tam znovu nevznikla problémová ubytovna.

Foto: Artur IrmaRadnice léta usilovala o to, aby zchátralá budova zmizela. "Od prvního demoličního výměru uplynulo deset let, do dneška se zlobím na krajský úřad, který čtyřikrát nebo dokonce pětkrát tu demolici zmařil. Pak se tady objevil nový majitel, který chtěl dům přestavět na byty, a když poznal, v jakém je to stavu, tak to vzdal," řekl starosta Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj). Na místě zbouraného Kováku by měl vyrůst supermarket Lidl. "Zřejmě to ale bude až příští rok, ale jsem rád, že Kovák bude pryč," dodal starosta.

Firma PB Scom z Hranic na Přerovsku, která bourání zajišťuje, má na práce čas do konce března. Postup demolice zpomalily požadavky hygieniků, lepenka na střeše obsahovala azbest a hygienici trvali na tom, aby ho dělníci před odstraněním zajistili nátěrem. "Na to ale byly potřeba teploty nad pět stupňů, takže jsme rádi, že se oteplilo a bylo možné to udělat. Teď u bourání už je to jedno, klidně může být i minus 20 stupňů," dodal starosta, který spolu s dalšími obyvateli města dnešnímu zahájení hlavní části demolice přihlížel.

Foto: Artur Irma

čtk