Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Trasa nové cyklostezky povede nad vodní elektrárnou po úpatí vrchu Gronavka vytvořeného meandrem Lužické Nisy

18. 09. 2020 | 14:32

Kácením začala výstavba posledního úseku cyklotrasy Odra-Nisa mezi Chotyní a Bílým kostelem nad Nisou na Liberecku. Už jsme informovali e středu, že zhruba 800 metrů dlouhý úsek přijde včetně DPH na více než 18,5 milionu korun. Na stavbu získal kraj přes 13,6 milionu korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

cyklojizda02char
ilustrační foto Pavel Charousek

Celková doba výstavby je 185 dní, hotovo by tak mělo být příští rok na jaře, řekl dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Filip Trdla.

Cyklotrasa Odra-Nisa je dlouhá zhruba 590 kilometrů a vede od pramene Nisy v Nové Vsi v Jizerských horách přes Polsko a Německo až k Baltu. Podle vedoucího krajského odboru dopravy Jana Čápa byl úsek kolem Chotyně nad finančními možnostmi obcí, proto se ho rozhodl zaplatit kraj. "Stavba je v tom úseku velmi komplikovaná, vede ve složitém terénu, ve skalním zářezu, kde bude muset probíhat i odstřel zeminy. Proto jsou náklady na poměrně krátký úsek tak vysoké," řekl ČTK Čáp.

Hledání trasy trvalo několik let, dostavbu komplikovali vlastníci pozemků. V lokalitě známé jako "U Hrabarů", povede cyklotrasa souběžně s umělým vodním tokem napájejícím malou vodní elektrárnu. Trasa povede nad malou vodní elektrárnou po lesních pozemcích po úpatí vrchu Gronavka vytvořeného meandrem Lužické Nisy. Navazujícími úseky cyklotrasy projedou cyklisté po účelových pozemních komunikacích a polních cestách ve vlastnictví obcí Bílý Kostel nad Nisou a Chotyně.

"Cyklotrasa povede v úseku Chrastava - Hrádek nad Nisou mimo stávající pozemní komunikace s motorovým provozem, a to je pro cyklisty určitě dobrá zpráva, neboť se mohou soustředit jen na svoji jízdu a vyhnou se tak případným kolizím," řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Příští rok naváže podle něj ještě obnova povrchu navazujícího úseku cyklostezky do centra obce Bílý Kostel nad Nisou.

Ve spolupráci se sdružením obcí chce Liberecký kraj v příštím roce žádat dotaci ze SFDI také na úsek cyklostezky sv. Zdislavy z Bílého Kostela nad Nisou na Rozkoš podél stávající silnice I/13.

čtk