Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Třetina obyvatel Frýdlantského výběžku se dočkala kvalitní pitné vody z nové úpravny v Bílém Potoce

04. 09. 2020 | 6:46

Kvalitní pitnou vodou bude od nynějška zásobována zhruba třetina obyvatel Frýdlantského výběžku. A to díky dokončené rekonstrukci úpravny vody Bílý Potok. Celkové způsobilé výdaje projektu vyšly na bezmála 200 milionů, na nichž se podílely dotace z Evropské unie a také Liberecký kraj. Úpravna vody začala vyrůstat v roce 2017, uvedl FB profil Libereckého kraje.

vodarnaBilyPotok1FBdemčak
Foto: FB J. Demčáka, starosty Hejnic

Starosta Hejnic Jaroslav Demčák k tomu na svém facebookovém profilu doplnil: "Akce probíhala za plného provozu úpravny v uplynulých letech od podzimu 2017, která i během toho musela dodávat pitnou vodu do sítě pro Potok, Hejnice, Libverdu, Raspenavu, Nové Město a další obce. Když se přijdete tento pátek mezi 10. až 17. hod. podívat na den otevřených dveří, uvidíte co vše se tu vybudovalo za technologie a stavby. Je to skoro neskutečné. Během dne jsou komentované prohlídky.

Nynější největší výhoda úpravny je několikanásobné navýšení kapacit vodojemů, které dovedou v případě poruchy úpravny, výpadku elektřiny či když poteče neupravidelná voda (rašelina) zajistit dodávky pitné vody a také nové technologie čištění vody.

Foto: FB J. Demčáka, starosty Hejnic

Ano, cena vody musela bohužel pojmout i část nákladů (úroky úvěru a pod.) a odpisů této akce, proto ono čtyřleté navyšování ceny. Ale prostě bývalá úpravna že 70. let dozila.

Ještě jednou děkuji Státnímu fonfu životního prostředí za velkou část dotace a také Libereckému kraji za  dotaci 30 milionů korun.

A pro odborníky připomínám, že Frýdlantská vodárna je kompletně v rukou zdejších měst a obcí, žádná cizina a dividendy...".