Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Turisty od pondělí provede Frýdlantem historická osobnost - někdejší hejtman Hans z Gersdorfu

25. 07. 2020 | 9:49

Komentované pohlídky, na nichž bude provázet historická osobnost někdejšího hejtmana Hanse z Gersdorfu, připravili pro turisty ve Frýdlantu na Liberecku. První bude už v pondělí, na další se mohou návštěvníci těšit o týden později, 3. srpna. Kostýmované prohlídky začínají vždy v 11:00 a v 15:00, řekla ČTK mluvčí radnice Martina Petrášková.

Frydlant-radnice01mad
Foto: Mad

Průvodce bude návštěvníky provázet v kostýmu skutečné historické osobnosti - frýdlantského hejtmana Hanse z Gersdorfu. Ten žil ve Frýdlantu na přelomu 16. a 17. století a byl představitelem města jak za éry Redernů, tak v počátcích vlády Albrechta z Valdštejna.

Prohlídkový okruh zavede návštěvníky na náměstí T. G. Masaryka, do prostor historické radnice a na její věž. Podívají se také do kostela Nalezení sv. Kříže, ale třeba také k historickým hradbám. "Každý, kdo se komentované prohlídky zúčastní, se může těšit na několik nevšedních zážitků. Projde například katovskou brankou nebo si prohlédne mauzoleum Redernů v kostele Nalezení sv. Kříže, které jinak není běžně přístupné," doplnila mluvčí radnice.

Komentované prohlídky naplánovali na radnici záměrně na pondělí, kdy je většina památek ve městě včetně muzeí nebo betlému zavřená. "Abychom měli co nabídnout turistům, kteří v tento den do Frýdlantu přijedou a chtějí kus jeho historie poznat," řekla Jana Mrňávková z Turistického informačního centra Frýdlant.

Kapacita prohlídky je omezena, v jeden čas na ni může vyrazit maximálně 20 lidí. "Prohlídky jsou plánovány zhruba na hodinu a půl a vstupenky je možné rezervovat e-mailem na mic@mesto-frydlant.cz nebo prostřednictvím telefonního čísla 488 886 603. K dostání jsou ale výhradně na Turistickém informačním centru Frýdlantu," doplnila Mrňávková. Základní vstupné je 90 korun, děti, senioři nebo postižení zaplatí 60 korun.

čtk