Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

U Příšovic začaly přípravné práce na rekonstrukci mostu nad D10. Provoz na dálnici to zatím nijak neomezuje 

23. 05. 2022 | 12:07

U Příšovic na Liberecku dnes začaly přípravné práce na rekonstrukci mostu nad dálnicí D10 z Turnova na Prahu, na dálnici dopoledne provoz neomezovaly, zjistila ČTK. Uzavřený je ale pro dopravu most i krajská silnice druhé třídy 279, která přes něj vede, po objízdných trasách musí auta i veřejná doprava.

Stavbaři demontují zábradlí, odstranit musí i svrchní vrstvy mostu, aby ho odlehčili. O víkendu by měla jít hlavní část mostu nad dálnicí k zemi, řekl ČTK mluvčí krajského úřadu Filip Trdla.

Most nad D10 je ve špatném stavu. Liberecký kraj jeho rekonstrukci připravoval několik let. "Zakázku jsme zadali formou design & build (vyprojektuj a postav), což v praxi znamená, že stavební firma bude pružně a rychle reagovat na případné změny požadavků. Tento systém se používá zejména u technicky náročnějších rekonstrukcí, kde je potřeba urychlit průběh stavebních prací. Podobně jsme postupovali například při rekonstrukci silnice z Podbozkova do Cimbálu (na Semilsku), díky čemuž jsme ušetřili více než 50 milionů korun," řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Foto: Artur Irma

Zakázku za zhruba 100 milionů korun včetně DPH získal Metrostav, který má na stavbu 480 dní. Práce tam skončí v příštím roce a do té doby musí motoristé počítat v oblasti s omezením. Dodavatele čeká nejen demolice a výstavba mostu nad dálnicí, ale také rekonstrukce blízkého mostu nad železniční tratí. Most nad dálnicí by měli zbourat o víkendu, od 17:00 v sobotu do nedělních 10:00 bude proto dálnice pro dopravu zcela uzavřena. "Nový most by měl stát ještě letos do konce roku," řekl ČTK ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička.

Kvůli demolici a výstavbě nového mostu jsou ode dneška zavřené některé komunikace v jeho okolí a motoristé musí po vyznačených objízdných trasách, které vedou po krajských silnicích II/610 a III/27917. Výlukové jízdní řády budou až do prosince platit také na autobusových linkách 345, 364, 366, 368, 530 a 720 integrovaného systému dopravy IDOL. S omezením musí podle Růžičky počítat i řidiči na D10, v místě přemostění budou pruhy zúžené, v některých dnech bude provoz převeden na polovinu dálnice.

čtk