Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Úplné uzavření hranice si liberečtí pendleři, kteří jezdí za prací do německé Žitavy, nedokážou představit

23. 03. 2020 | 14:40

Robert Prade jezdí každý den za prací z německé Žitavy do Liberce. Jiří Zahradník opačným směrem, z Liberce do Žitavy. Ani jeden z nich si nedokážou představit, že by se česko-německá hranice zcela uzavřela.

přechod harrachov1
Foto: Artur Irma

"Pro příhraničí z německého pohledu by to byla poměrně velká tragédie, protože spousta českých zaměstnanců je tam nechci říci nepostradatelná, ale nebylo by je kým je nahradit," řekl dnes ČTK Zahradník, který pracuje v Žitavě na Obchodní a hospodářské komoře. Podle údajů z června 2018 podle něj v budyšínském a zhořeleckém okrese pracovalo 6800 Čechů. "Už se na nás obrací německé firmy s tím, jak to bude, zda budou muset Čechy propustit nebo jak mají postupovat dál," dodal Zahradník.

Prade upozornil, že Češi mají důležitou roli třeba ve zdravotnictví. "Z mého pohledu těžko lze úplně zavřít hranice, protože německé příhraničí zajišťuje lékařskou péči díky českému zdravotnickému personálu," uvedl Prade, Čech který žije v Žitavě.

Stát už minulý týden zakázal překračování hranic až na výjimky, mezi něž patří i takzvaní pendleři, tedy lidé jezdící za prací do sousedního státu. Vedoucí krizového štábu Roman Prymula v televizi Prima v neděli uvedl, že v některých lokalitách by bylo na místě zakázat i cesty pendlerů. Důvodem je omezit šíření epidemie nového typu koronaviru.

Prade i Zahradník přes hranice jezdí za prací každý den, i pro ně by úplné uzavření byla velká komplikace. "V mém případě by to znamenalo práci z domova, nějak bych se musel domluvit se zaměstnavatelem," uvedl Zahradník. S tím, že by dočasně zůstal v Německu, nepočítá. "Mám rodinu a malou dceru," dodal. Kvůli rodině by dočasně nehledal bydlení jinde ani Prade, který je v Liberci zastupitelem a ředitelem obecně prospěšné společnosti Návrat provozující ve městě dva azylové domy. Při úplném uzavření hranic by zkusil pracovat na dálku z domova. Přes krizový štáb města se podle něj navíc řeší i možné udělení výjimky. "Projednává se, že bych dostal papír potvrzující, že jsem součást krizové infrastruktury, která zajišťuje chod dvou azylových domů, abych měl mít možnost nadále překračovat hranice," dodal.

Současné kontroly na hranicích Pradeho ani Zahradníka příliš neomezují. Oba hranice překračují v Petrovicích, kde je provoz malý. "Kontroly jsou rychlé, největší kolona, co jsem zažil, byla tři auta," uvedl Zahradník. Stráví jen více času na cestě. "Místo nějakých 25 minut jezdím 40 až 45 minut," dodal.

čtk