Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Uprostřed zimy si lidé v Chrastavě mohou koupit permanentky na koupaliště. Jednorázové vstupné podraží

17. 01. 2023 | 5:00

Uprostřed zimy si mohou lidé v Chrastavě na Liberecku koupit permanentku na koupaliště na letní sezonu, která začne 1. června a skončí 10. září. Cena celosezonní vstupenky se nezměnila, dospělý za celé léto zaplatí 500 korun, děti do 15 let a senioři 200 korun.

koupalChrasracaTit
Foto z www.kudyznudy.cz, fotogalerie ilustrační foto jako vzpomínka na léto

Jednorázové vstupné se radnice rozhodla ve srovnání s loňskou sezonou zvýšit - dospělý zaplatí místo 50 korun stokorunu, děti a senioři místo 20 korun 50, řekl ČTK starosta Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj).

"Cílíme hlavně na místní, cílem, je, aby si koupili permanentky, investice se jim vrátí - v případě dospělého po pěti návštěvách, u dětí a seniorů už dokonce po čtyřech návštěvách. Několik permanentek už se prodalo v prosinci, zřejmě šlo o vánoční dárky, větší zájem ale čekáme až před zahájením sezony," doplnil Canov. Ani zdražení vstupného podle něj náklady na provoz koupaliště nepokryje, radnice ho dotuje. Loni si v létě permanentku koupilo 163 lidí, dalších bezmála 8000 návštěvníků zaplatilo v létě jednorázové vstupné.

Foto z www.kudyznudy.cz

V Chrastavě měli léta přírodní koupaliště, potýkalo se s kolísavou kvalitou vody z Vítkovského potoka, který nádrž napájel. Voda v přírodním koupališti proto byla často už od začátku sezony z pohledu hygienických předpisů ke koupání nevhodná. Předloni ale vybudovali za 27 milionů korun nové koupaliště, které napájí voda z vrtu a má úpravnu, kvalita vody byla po celou letní sezonu výborná. "Bylo to finančně náročné, na druhou stranu, jak všechno zdražilo, tak možná to byl poslední možný termín, kdy jsme si něco takového mohli dovolit," dodal Canov.

Rekonstrukci koupaliště plánovalo město několik let, kvůli jiným, důležitějším projektům na ni ale nezbyly peníze. Původní přírodní koupaliště se při rekonstrukci zmenšilo na polovinu, ve druhé části vyrostlo nové koupaliště s brouzdalištěm s nerezovými vanami a vodními prvky, zbylou část zasypali, vznikla tak další zelená plocha pro návštěvníky. Kvůli rychlejšímu ozelenění ji pokryli travními koberci. Koupaliště je obehnané plotem a vstoupit do něj lze jen přes čisticí zónu s vodou.

čtk