Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Uzavírka přes Oldřichovské sedlo se nevztahuje na autobusovou dopravu, jenom na kamiony

26. 11. 2023 | 15:11

AKTUALIZOVÁNO: Silničáři v Libereckém kraji uzavřeli kvůli sněhu od dnešních 17:00 pro kamiony nad šest tun silnici třetí třídy z Mníšku přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice na Liberecku. ČTK o tom informoval Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

zima19irmaSypač
ilustrační foto

Uzavírka se nevztahuje na autobusovou dopravu, platit bude do odvolání, předběžně do půlnoci ve čtvrtek 30. listopadu.

Silnici v Oldřichově mohou silničáři sypat jen drtí nebo pískem. "Oldřichovské sedlo je v první zóně, takže správa CHKO Jizerské hory, která nám jinak vcelku vychází vstříc, tam drží inertní údržbu," řekl už dříve ČTK ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička. To je důvod, proč se při větším spadu sněhu silnice pro těžké kamiony zavírá, vozovka se ve stoupání uklouzává, hrozí tak, že kamion na úzké silnici uvízne a cestu zablokuje. Motoristé musí na Raspenavu po silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky.

Aktuálně je podle informací z webu dopravních informací silnice I/13 holá po chemickém ošetření a bez větších problémů sjízdná. V Libereckém kraji se večer vyjasnilo, sněhové přeháňky se objevují jen v horských oblastech. Hlavní tahy jsou většinou holé a vlhké po chemickém ošetření, místy mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu. Na silnicích nižších tříd, hlavně v horských oblastech, už musí motoristé počítat s ujetou vrstvou sněhu.

Na 18 místech v Libereckém kraji musí mít od pátku 10. listopadu auta zimní výbavu. Na značky upozorňující na tuto povinnost narazí motoristé hlavně na silnicích v chráněných oblastech Jizerských hor a západních Krkonoš, kde není možné silnice solit. Většinou jde o úseky silnic třetí třídy, výjimkou jsou krkonošské silnice druhé třídy z Rokytnice nad Jizerou do Vítkovic a z Vítkovic na Horní Mísečky a silnice z Bílého Potoka na Smědavu a z Desné na Souš v Jizerských horách. I když kraj solené úseky postupně rozšiřuje, ne všude to jde.

ivc snm

čtk