Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Chrastavě dokončují rekonstrukci Vítkovské ulice, průjezdná bude od prosince

29. 11. 2022 | 5:41

V Chrastavě na Liberecku dokončují rekonstrukci Vítkovské ulice, průjezdná bude od prosince. Komunikace ale nebude mít finální povrch, na jaře se tam proto stavbaři ještě vrátí, řekl dnes ČTK ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička. Rekonstrukce Vítkovské ulice, která včetně DPH přijde na zhruba 37 milionů korun, je společným projektem Libereckého kraje a města Chrastava.

silnice-prace-road-work-1148205 960 720 menší
Ilustrační foto

Vítkovská ulice je součástí krajské silnice třetí třídy, práce tam začaly loni. Stavbaři vybudovali splaškovou kanalizaci, která v této části města chyběla. Na zimu dostala silnice provizorní povrch, na jaře se tam stavbaři vrátili a práce pokračovaly celou stavební sezonu. "Jsem rád, že se podařilo spojit druhou a třetí etapu," doplnil starosta Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj). Letos se pracovalo na asi kilometrovém úseku, město se na projektu podílelo zhruba deseti miliony korun, nechalo vybudovat chodník, dvě autobusové zastávky a nové veřejné osvětlení.

Výstavbu kanalizace v této části města připravovala radnice několik let, komplikovaná byla podle starosty vyjednávání s majiteli pozemků, ale také jednání o dotaci na nákladný projekt. "Získání dotace bylo pro samotnou realizaci stěžejní. Jednání vypadalo původně beznadějně a přiznám se, že jsem boj o dotaci chtěl několikrát vzdát," řekl Canov. Město získalo na stavbu zhruba polovinu potřebných peněz z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), samotnou opravu silnice platí Liberecký kraj.

Stavbu provázely komplikace, už na jaře začaly práce se zpožděním, protože dodavatelské firmě chyběli ukrajinští pracovníci a kvůli válce na Ukrajině se zpozdily také dodávky materiálu. Staveniště tak převzala až na konci května. Podle Růžičky se stavba protáhla a také prodražila. Z původních 22,5 milionu korun se cena krajského podílu zvedla o pětinu. Důvodem bylo podloží, při stavbě firma narazila na jíly a musela změnit technologii. "Část podloží museli odtěžit a nahradit kamenivem," dodal ředitel Krajské správy silnic. I proto bude podle něj kompletně hotovo až příští rok.

čtk