Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Hrádku nad Nisou by měla v bývalé celnici vzniknout služebna české a německé policie

31. 01. 2020 | 5:40

Společné pracoviště české a německé policie zřejmě ještě letos vznikne v příhraničním Hrádku nad Nisou na Liberecku. V bývalé celnici na původní státní hranici v Trojzemí by měla působit nejen cizinecká policie, ale také policisté z obvodních oddělení k řešení běžné kriminality. Novinářům to řekl krajský ředitel policie v Libereckém kraji Vladislav Husák.

policie Hrádek FB LK
Foto: FB LK

"Myslím, že je to jeden ze zajímavých počinů, který by pomohl bezpečnostní situaci v příhraničí. Samozřejmě, nejedná se jednom o Hrádecko, ale samozřejmě se můžeme v rámci té služebny přesouvat na Frýdlantsko a další místa, která nás budou trochu pálit," uvedl Husák. Vzorem podle něj je společné pracoviště v nedalekém Ludwigsdorfu na německo-polské hranici. "Kde spolu policisté fungují v nějaké paritě, školí se tam, pracují, mají tam svoje zázemí, šatny, skříňky, všechno, co k takovému policejnímu oddělení patří. A to je jakýsi náš cíl," řekl.

Hrádek záměr policistů obou států vítá. "Pokud do města taková policejní složka přijde, tak pro město to je spíše větší pocit bezpečí a klidu," uvedl starosta Josef Horinka. Osmitisícové město leží v Trojmezí, kde se stýká hranice Česka, Německa a Polska. Hrádek je podle starosty na tranzitní trase, po níž se převážejí kradená auto do východní Evropy. Problémem jsou i drogy, do Hrádku se vozí suroviny k jejich výrobě nebo hotové drogy z Polska a dál směřují do Německa. "Není žádným tajemstvím, že Hrádek je bohužel na té drogové křižovatce," dodal Horinka.

Služebna by měla vzniknout v bývalé celnici na česko-polské hranici. Policie ji nevyužívá od roku 2007, v posledních letech tam byly restaurace či herna. Budova je už několik měsíců prázdná a patří městu. Než ji bude moci začít využívat policie, potřebuje opravit. Starosta náklady odhaduje na pět milionů korun, zaplatí je město. Podle Horinky budou usilovat o získání dotace.

Starosta i krajský ředitel policie si myslí, že alespoň v částečném provozu by mohla služebna začít fungovat ještě letos. Počet policistů chtějí podle Husáka postupně zvyšovat. Předpokládá, že by tam mohlo časem sloužit až po deseti policistech z obou států. Zaměřit by se měli nejen na nelegální pobyty cizinců, ale i na běžnou kriminalitu. "Aby se chovali jako jakési obvodní oddělení na hranici tří států, kde jsou deponované dvě, do budoucna možná tři policie," uvedl Husák. Pokud se totiž spolupráce osvědčí, je možné, že by zde mohli sloužit i policisté z Polska. "Ale to jsme opravdu hodně dopředu," dodal Husák.

čtk