Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V jítravském kostele se veřejnosti představí objevený skleněný oltář Božího hrobu

12. 11. 2022 | 11:32

V neděli 13. listopadu od 14:00 do 16:00 hodin bude kostel  svatého Pankráce v Jítravě na Liberecku otevřený pro širokou veřejnost a zapojí se do krajské akce Víkend Křišťálového údolí. V kostele bude možné si prohlédnout objevený skleněný oltář, informuje Farnost Jítrava na svém facebookovém profilu.

faraJItravaKostelPankríc
Kostel v Jítravě. Foto z www.megapixel.cz

V roce 2022 byl administrátorem farnosti Michalem Olekšákem nalezen dávno zmizelý starobylý, sklem zdobený oltář Božího hrobu.

Foto z FB profilu Farnosti JítravaOltář byl postupně nalezen celý a během Noci kostelů v roce 2022 byl poprvé představen veřejnosti ve stavu, v němž byl nalezen.

Skleněný Jitravský oltář je dědictvím pestrostí sklářského umění, které se využilo i pro duchovní účely v sakrálním prostředí.

Oltář se skládá z pěti samostatných částí, které dohromady tvoří ucelený skleněný oltář. Jednotlivé části oltáře jsou zdobeny ručně broušeným barevným sklem ve tvaru kamenů, které jsou také ručně upevněny do černých voskovaných neprůsvitných papírů, a tak světlo prochází přes barevné kameny, a to nám může připomínat kostelní vitráže.

Zdroj: FB Farnost Jítrava