Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V pásmu infekce na Frýdlantsku nahlásili domácí chovatelé pět prasat, všechna byla preventivně usmrcena

12. 12. 2022 | 18:23

Státní veterinární správě se zatím přihlásili tři domácí chovatelé prasat z takzvaného pásma infekce ve Frýdlantském výběžku. Nahlásili pět prasat, všechna byla preventivně usmrcena. Je to v souvislosti s nálezem uhynulého prasete divokého v Jindřichovicích pod Smrkem, které bylo 1. prosince pozitivně testováno na africký mor prasat. Termín pro nahlášení domácích chovů vyprší dnes o půlnoci, řekl dnes ČTK ředitel Státní veterinární správy pro Liberecký kraj Roman Šebesta. Nepředpokládá ale, že by se někdo další ještě přihlásil.

mor cedulemor2
Foto: Artur Irma

"Od obcí nemáme uvedeného nikoho navíc, kdo by měl mít ještě prasata," dodal Šebesta.

Africký mor prasat je akutní onemocnění podobné klasickému moru prasat, jeho příznaky a průběh jsou však rychlejší. Nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Toto onemocnění není přenosné na člověka ani jiná zvířata. Ve Frýdlantském výběžku se nákaza potvrdila zatím u jednoho uhynulého zvířete. Sele bylo nalezeno v blízkosti hranic s Polskem, kde se nákaza dlouhodobě vyskytuje.

Kvůli výskytu choroby platí opatření pro zhruba 200 kilometrů čtverečních ve Frýdlantském výběžku. V této oblasti je zakázán lov divokých prasat, krmení zvířat nebo je omezen pohyb lidí v přírodě. Území, na které se opatření vztahují, sahá po celém obvodu státní hranice ve Frýdlantském výběžku a dál směrem k městu Raspenava. Na jednu stranu od Raspenavy je toto území ohraničeno Dětřichovem, na druhou stranu Hejnicemi. Cílem opatření je podle Státní veterinární správy minimalizovat šíření nákazy u divokých prasat a zabránit zavlečení afrického moru do chovu domácích prasat.

Omezení proto platí i pro registrované chovatele prasat, ve vymezené oblasti jich je osm a dohromady mají 75 prasat. "Nesmí nikam přemisťovat prasata do doby, než nařízení trochu rozvolníme," uvedl Šebesta. Předpokládá, že to nastane nejdříve za tři týdny. "Ovšem za předpokladu, že se nestane nic dalšího," dodal Šebesta. Aktuálně podle něj nemají nahlášené žádné uhynulé prase ve volné přírodě v pásmu infekce. Právě uhynulé kusy jsou největším zdrojem nákazy, i proto je v pásmu infekce myslivci intenzivně vyhledávají. Pomůže to zjistit, kam se nákaza rozšířila. Myslivce má k aktivnímu vyhledávání uhynulých prasat motivovat také nálezné 3000 Kč za kus.

čtk