Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V pracovní době všedních dní a soboty je ještědská silnice neprůjezdná. Kdo nechce objíždět desítky kilometrů, musí dbát na čas

05. 04. 2022 | 5:00

Jen několik měsíců mohli motoristé jezdit přes Ještěd bez omezení a komplikací. První etapa opravy, kdy se opravoval úsek z libereckého Hanychova na Výpřež, znamenala kompletní uzávěrku silnice a skončila loni v červnu s dvoutýdenním předstihem. Od prvního dubna začala druhá etapa opravy, která naštěstí pro motoristy neznamená úplnou uzavírku. Vyžaduje ale kázeň při dodržování časů průjezdnosti.

silnice
Ilustrační foto

Od prvního dubnového dne se opravuje úsek z Výpřeže do Světlé pod Ještědem. Rekonstrukce bude stát 143 milionů korun a hotovo bude, pokud vše půjde podle plánu, v květnu příštího roku. Tím by měla být rekonstrukce silnice č. III/2784 zcela dokončena a místní ("zpod kopce", jak se říká obcím za Ještědem), kteří dojíždějí do Liberce za prací, si budou moci oddychnout.

Už jsme o tom psali, ale je třeba zopakovat, že uzavírka bude po celou dobu oprav fungovat následovně: Silnice z Výpřeže bude pro dopravu kompletně uzavřena každý všední den od 8:15 do 17 hodin a v sobotu od 8:00 do 15 hodin. Následně bude průjezdná kyvadlově, vždy jedním směrem. Dopravu bude řídit semafor s časomírou. V neděli si řidiči s uzavírkou lámat hlavu nemusejí. V době, kdy bude silnice úplně uzavřená, budou muset řidiči využít objízdnou trasu přes Hodkovice nad Mohelkou. Problém je, že objízdná trasa měří víc než 30 kilometrů, což při dnešní drahotě pohonných hmot dost "poleze do peněz".

Blížíme se k Výpřeži, je tam semafor.

Současný stav silnice třetí třídy z dlouhodobého hlediska nevyhovoval. Rekonstrukce přinese nejen zcela nový asfaltový povrch, ale také dojde k rozšíření vozovky na sedm metrů, přibudou svodidla a nové dopravní značení. Vybuduje se také odvodňovací systém a postaví se nové opěrné zdi.

“Úpravami projde i křižovatka na Výpřeži a křížení se silnicí číslo III/27246, která vede na Křižany. Zvýšíme tím bezpečnost řidičů, cyklistů a chodců. V rámci rekonstrukce dojde také k úpravě autobusových nástupišť veřejné dopravy,” doplnil k rekonstrukci náměstek hejtmana Jan Sviták (SLK).

Už na konci března došlo k přípravným pracem, kdy se kolem silnice kácely stromy a silnice byla logicky, kvůli bezpečnosti, uzavřená úplně.

Hotová silice z Liberce na Výpřež, když se opravovala, úsek byl zcela uzavřen. Foto: archiv

Vedení kraje se poučilo z první etapy rekonstrukce, která znamenala velké komplikace jak pro místní, tak pro veřejnou dopravu, kterou kraj zajišťuje. “Během rekonstrukce úseku směrem na Výpřež přinesla celková uzavírka frekventované silnice komplikace zejména obyvatelům z Podještědí, kteří jezdí do Liberce za prací, k lékaři nebo do škol. Museli využívat objízdnou trasu, která byla téměř dvakrát delší.

Znamenalo to také velké náklady na zajištění autobusové dopravy. Tuto situaci už jsme opakovat nechtěli. Proto byla součástí zadání podmínka, že provoz nebude během rekonstrukce uzavřen zcela, ale bude v určitém režimu umožněn,” vysvětlil hejtman Martin Půta. Práce budou přerušeny pouze během zimních měsíců.

Opravy jsou částečně financované z evropských dotačních fondů, a to zhruba částkou 40 milionů korun. Zbytek zaplatí kraj ze svého. Podobný postup aplikovalo vedení Libereckého kraje i při první etapě oprav, kdy z celkové částky 84 milionů korun byla rekonstrukce také spolufinancována evropskými penězi.

Průjezd je možný, ale jen v určitých časech.

Během roku 2020 a jara loňského roku bylo nemožné dostat se autem na Výpřež, tedy do sedla pod ještědským hřebenem, kde je parkoviště a začíná zde jedna z tras vedoucí k vrcholu dominanty nad Libercem. Turisté z Čech i ze zahraničí museli na vrchol hory vyjet z Liberce lanovkou nebo vyšlápnout na hřeben po vlastních. Lanovka už ale nejezdí, zastavila ji loňská havárie.

Druhá etapa oprav silnice ještědské silnice (spojuje okraj Liberce s Podještědím) z Výpřeže do Světlé pod Ještědem má proto jiný režim. Místní musí počítat s tím, že se silnice po osmé ráno zavře. Do práce tudíž musí vyrazit včas. Totéž platí i pro odpolední návrat, který je možný až po 17 hodině. To platí pro všechny, kteří nechtějí najet desítky kilometrů denně navíc při užití objízdné trasy.

Malou nadějí je, že se opravy podaří dokončit dříve, jak se stalo u první etapy z Horního Hanychova na Výpřež. Pak by se řidiči bez komplikací z Výpřeže do Světlé pod Ještědem dostali už koncem dubna příštího roku. Tedy plus minus za rok.

Text a foto lux, není-li uvedeno jinak