Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve 20. století byla hodkovická socha TGM z veřejného prostoru třikrát odstraněna a čtyřikrát instalována zpátky

28. 10. 2023 | 10:15

Už 90 let má místo před radnicí, na Náměstí T. G. Masaryka v Hodkovicích nad Mohelkou, socha prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. Dnes, v Den vzniku samostatné republiky, je vzácná příležitost připomenout její historii.

Sochu vytvořil Josef Bílek z Hořic roku 1938. Jedná se zpodobnění Masaryka jako státníka, stojící postava v nadživotní velikosti s pravou nohou předkročenou, ruce volně podél těla, v pravé ruce drží list. Prošla pohnutou historií, během 20. století byla z veřejného prostoru třikrát odstraněna a čtyřikrát instalována.

Socha byla poprvé vztyčena 18. května 1938 a kvůli mobilizaci bylo slavnostní odhdalení posunuto až na 29. května. Po zabrání Sudet (Hodkovice byly v Sudetech) byla 11. října (1938) socha zahalena do říšských vlajek a později odstraněna, česká menšina ji odvezla do Jenišovic.

Po válce byla převezena zpět a 12. května 1946 slavnostně odhalena. Kvůli přesunutí místa vztyčení byla v roce 1947 odstraněna z námestí kašna, aby nekonkurovala soše. Takto vydržela do dubna roku 1960. Během politického tání 60. let byla realizováno i třetí odhalení sochy 2. června 1968. Politické nálada ale nevydržela, proto byla tajně v březnu 1975 odvezena do depozitáře Severočeského muzea v Liberci.

V prosinci 1989 započala jednání o navrácení sochy, vlastní socha byla nalezena, pouze podstavec a dláždění se ztratilo. Socha byla navrácen 7. března 1990 (na místo původního umístění z roku 1938).

Zdroj: https://cs.wikipedia.org