Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve Frýdlantu se budou učit budoucí učitelé přírodopisu, tamní střední škola se dohodla s univerzitou

18. 10. 2019 | 16:18

Ve Frýdlantu na Liberecku se budou učit budoucí učitelé přírodopisu. Střední škola hospodářská a lesnická se dohodla na spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci a stala se fakultní školou.

studentkaVš
ilustrační foto

Jeden z předmětů - pozemky a dílny se budou vyučovat v centru odborného vzdělávání, které ve škole otevřeli letos v lednu, a také na tamní naučné stezce. Škola se dohodla na podpoře některých oborů také s libereckým výrobcem autodílů Magna. ČTK to dnes řekl ředitel školy Miroslav Kudrna.

Frýdlantská škola je multioborová, nabízí 21 oborů, v nichž studuje 528 žáků. "Studentů a učňů je o 19 víc než v minulém školním roce, ten trend je zvyšující," řekl Kudrna. Pomáhají podle něj i stipendia. I díky nim se v posledních letech výrazně zvýšil zájem například o obor zemědělec - farmář. "Celkem jich teď máme 60, ještě tři roky zpátky jich bylo asi 15 dohromady ve všech třech ročních," doplnil. Třeba řezníků je na škole navzdory stipendiím jen devět. "Je to sice malé číslo, ale vychováváme desetinu budoucích řezníků v České republice," dodal ředitel.

Ve škole vybudovali díky dotaci z evropských fondů vzdělávací centrum pro technické obory za 76 milionů korun. Díky tomu získala škola moderní strojírenské a opravárenské dílny se sociálním zázemím nejen pro studenty, ale také pro pedagogy. "Díky projektu škola pořídila zemědělskou techniku - kolový traktor pro autoškolu, zemědělský traktor, nakladač, secí stroje, rozmetadlo hnojiv a také lesnickou techniku," vyjmenoval Kudrna. V dílnách jsou nové soustruhy, ponky, kovadliny a další vybavení.

Škola má ale ve Frýdlantu i malou chmelnici nebo vinici. Už podruhé ze sklizeného chmele uvařili vlastní pivo, které dnes mohli zájemci ochutnat spolu s dalšími výrobky frýdlantských studentů na Dni regionálních potravin v Liberci. Mezi návštěvníky byl i frýdlantský starosta Dan Ramzer (ODS). Město podle něj se školou úzce spolupracuje. "Je nejen vzdělávacím zařízením a významným zaměstnavatelem, ale také stabilizujícím prvkem Frýdlantska, protože umožňuje zdejším dětem studovat v místě, a tak nemusí nikam moc jezdit," řekl ČTK starosta. Zemědělské školství je podle Ramzera s Frýdlantskem spojeno už od druhé poloviny 19. století.

čtk