Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve Frýdlantu v parku pod hřbitovem bylo nutné pokácet 18 rizikových stromů

05. 04. 2021 | 14:41

V parku pod hřbitovem nechalo Město Frýdlant koncem března pokácet 18 nemocných stromů, které představovaly pro návštěvníky bezpečnostní riziko. Jednalo se většinou o lípy, akáty či smrky. Stromy byly zasaženy rozsáhlou hnilobou kmene, měly nestabilní kosterní větvení či silné odumřelé větve nad cestou či lavičkou. Za pokácené stromy město v průběhu roku vysází stromy nové, listnaté, vhodné do tohoto prostředí.

FRydlkácení park hřbitov 1
Foto: www.mesto-frydlant.cz

„Všech 184 stromů v parku pod hřbitovem prošlo odborným arboristickým posudkem, ze kterého vzešlo, že 18 z nich představuje pro návštěvníky velké bezpečnostní riziko. Bylo doporučeno jejich pokácení, které poslední březnové dny provedli v rámci odborného výcviku členové Jednotky Sboru dobrovolných hasičů Frýdlant,“ říká Jan Mráz z majetkosprávního oddělení Městského úřadu Frýdlant.

U 16 stromů bylo vzhledem k obvodu jejich kmene učiněno oznámení o jejich kácení na oddělení životního prostředí Městského úřadu Frýdlant. U zbylých dvou, menších, to nutné nebylo.

Práce na obnově parku u hřbitova ale kácením nekončí. Na základě výsledků arboristického posudku proběhne v průběhu roku i odborné ošetření dalších stromů, budou provedeny vazby a další úpravy. „Město také chystá náhradní výsadbu. Pokácené stromy nahradí nové, listnaté,“ vysvětluje místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. Ostatně Frýdlant investuje do nové výsadby zeleně každoročně, vždy sází kolem stovky nových stromů a keřů.

Ve Frýdlantě došlo koncem března ke kácení nemocných a nebezpečných stromů i na dalších místech. Na základě arboristického posudku byly pokáceny rizikové stromy například u tenisových kurtů.

www.mesto-frydlant.cz