Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve Frýdlantu začne ve druhé polovině května demolice nevyužívané kotelny v nemocnici

01. 05. 2024 | 6:55

Ve Frýdlantu na Liberecku začne ve druhé polovině května demolice léta nevyužívané kotelny v areálu nemocnice. Zbourání zchátralého objektu včetně rozebrání komína, vyčištění prostoru a výsadby stromů a keřů na uvolněném místě budou radnici stát 3,8 milionu korun. Původně přitom projektanti náklady odhadovali na devět milionů. Radnice na projekt získala dotaci ze Státního fondu podpory investic. Pokryje velkou část nákladů, řekl dnes ČTK místostarosta Jiří Stodůlka (ODS).

nemocnicefrydlant5
Nemocnice Frýdlant, foto: Artur Irma

"Centrální kotelna s komínem už nemá ve frýdlantské nemocnici žádný význam, protože dnes už má každá budova svoji lokální kotelnu a tato, která kdysi fungovala nejen pro nemocnici, ale i pro okolní sídliště, už je více jak 20 let nefunkční. V posledních letech bojujeme s tím, že se nám tam stahují bezdomovci a narkomani, a tak neustále řešíme rozbitá okna, dveře, vytrhané mříže, jak se nám tam dobývají nezvaní hosté. A to je v areálu nemocnice prostě špatně a rozhodně o to nestojíme," doplnil místostarosta.

Zbourat je třeba patrovou budovu kotelny, tři komíny, strojovnu, základové konstrukce bývalého skladu a provizorní kotelnu. Práce budou komplikované, protože bourat se bude uprostřed areálu nemocnice. "Firma už si to převzala, dělají přípravné práce - vyklidili odpad, pořezali nálety, celé to oplotili," řekl Stodůlka. Kvůli bourání bude podle něj nutné uzavřít zadní komunikaci, pacienti budou muset parkovat vepředu. "Nebude to dlouho trvat je to jen na dobu těžkých bouracích prací," dodal místostarosta.

Nemocnice Frýdlant, foto: Artur Irma"Demoliční práce budou provedeny postupnou rozebírkou s nasazením těžké mechanizace. Při manipulaci s prašnými materiály bude prováděno intenzivní kropení. Po roztřídění materiálu bude stavební suť recyklována. Čistý nadrcený materiál bude ze 70 procent opět využitelný na zásyp podzemních částí původních objektů," popsal postup prací Milan Kysela z investičního oddělení města. Drtit se bude mimo areál nemocnice, radnice si kvůli tomu pronajala nedaleko pozemek.

Po odstranění budov a komínů přikryje plochu 2886 metrů čtverečních vrstva ornice s humusem. "Celé území bude osázeno 31 kusy listnatých stromů a 97 kusy listnatých keřů. Volný prostor mezi vysazenými dřevinami a keři pak bude oset travinami a bylinami," dodal Stodůlka. Revitalizace celého území by podle něj měla být včetně výsadby hotová do listopadu.

Nemocnice Frýdlant, foto: Artur Irmačtk