Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve Frýdlantu zahájili kvůli koronaviru výuku ve škole až dnes. Slavnostní přivítání prvňáků bylo venku

09. 09. 2020 | 10:38

Kvůli nákaze koronavirem mezi učiteli se až dnes otevřela pro školáky Základní škola Frýdlant na Liberecku. Slavnostní přivítání prvňáků nebylo jako obvykle ve třídách, ale venku. ČTK to řekl ředitel školy Petr Kozlovský. "Paní učitelky se s prvňáky a s rodiči sešly před školou, protože nám to hezké počasí umožnilo," uvedl ředitel. Po přivítání šly děti do tříd bez rodičů.

školaZitava1
Ilustrační foto

Nákazu koronavirem v předchozích dnech testy potvrdily u pěti pracovníků frýdlantské školy s třemi pracovišti v Bělíkově, Purkyňově a Husově ulici. V domácí karanténě je navíc 15 ze zhruba 60 pedagogů a asistentů školy, provoz proto nebylo možné dnes obnovit úplně. Doma zůstávají děti ze druhého stupně z pracoviště v Husově ulici a učí se na dálku, distančně. Do školy přijdou nejdřív 15. září, záležet bude na výsledcích testů učitelů, kteří jsou v karanténě. Doma se učí zhruba 200 z více než 900 žáků frýdlantské školy.

Pro děti, které se vrátit mohly, není ve škole povinné nosit roušky. "Celou záležitost jsme konzultovali s pracovníky Krajské hygienické stanice v Liberci a oni nás ujistili, že v souvislosti s epidemiologickou situací v Libereckém kraji k tomuto opatření není důvod. My jsme nad rámec všech nařízení a doporučení zavedli jen nošení roušek v kontaktu s rodiči a při bližším kontaktu mezi pedagogy," uvedl Kozlovský. Podle něj se ale snaží, aby co nejvíce pracovních porad bylo online formou.

Minimálně jeden případ nákazy koronavirem se objevil zatím na 14 školách v Libereckém kraji, uvedla dnes pro ČTK mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. Kromě Frýdlantu musela být zcela uzavřená ještě jedna malá škola na Jablonecku a odloučené pracoviště ZŠ Orlí v Gollově ulici v Liberci, kde jsou tři třídy se 48 školáky. U dalších škol se karanténa většinou týká jen jedné třídy.

V Libereckém kraji za posledních 24 hodin přibylo 21 potvrzených případů nákazy koronavirem. Podle aktualizovaných údajů ministerstva zdravotnictví (MZCR) od prvního zjištěného případu v březnu testy v kraji nákazu prokázaly u 744 lidí, nemocných je aktuálně 230 lidí. Ve srovnání s jinými kraji je na tom Liberecký stále velmi dobře. Méně odhalených nakažených v absolutním počtu od začátku pandemie má jen Karlovarský kraj. V přepočtu na 100.000 obyvatel jsou na tom lépe tři kraje, v Libereckém to je na 100.000 obyvatel bezmála 168 nakažených lidí od prvního zjištěného případu.

čtk