Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Veterinární správa zrušila oblast intenzivního odlovu podél státní hranice. Lov stopnul mor prasat

06. 12. 2022 | 17:37

Státní veterinární správa (SVS) zrušila k dnešnímu dni celou takzvanou oblast s intenzivním odlovem prasat divokých podél hranice s Německem a Polskem, kde bylo lovcům vypláceno zástřelné za odlovené divočáky. Důvodem je nález mrtvého selete ve Frýdlantském výběžku na Liberecku z minulého týdne, u kterého testy potvrdily africký mor prasat (AMP). V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček.

myslivec3
ilustrační foto

"V úvodní fázi epidemie není vhodné v okolí výskytu nákazy intenzivně lovit, mohlo by totiž dojít k jejímu šíření do dalších oblastí," uvedl Vorlíček.

Oblast s intenzivním odlovem SVS vymezila v listopadu 2020 a původně se nacházela v nejrizikovějších oblastech Libereckého a Ústeckého kraje, mezi Hřenskem a Harrachovem. Od začátku loňského prosince byla výrazně rozšířena a pokračovala dál podél česko-polské hranice na východ a zasahovala příhraniční oblasti Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. "Za dobu existence oblasti s intenzivním odlovem v ulovili myslivci přibližně 21.000 kusů a nálezci nahlásili nález 353 uhynulých kusů prasat divokých," uvedl Vorlíček.

SVS vymezila kolem místa nákazy pásmo infekce, mimořádné veterinární opatření platí pro oblast zhruba 200 kilometrů čtverečních. Mimo jiné je v této oblasti zakázán lov zvěře, krmení prasat divokých a je tam i dočasně omezený pohyb obyvatelstva v přírodě. "Ústřední nákazová komise v boji s AMP doporučila důsledné vyhledávání uhynulých kusů a jejich včasné odklízení, k čemuž jsou lovci motivováni zvýšeným nálezným 3000 korun za kus. Ve zbytku ČR je tak jako doposud vypláceno základní nálezné ve výši 2000 Kč za kus," dodal Vorlíček.

čtk