Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Věž kostela svatého Pankráce v Jítravě dostává nová okna a okenice. I díky penězům z kraje 

23. 11. 2021 | 16:29

Rekonstrukci řady památek podpořil letos prostřednictvím dotačního fondu a individuálních dotací Liberecký kraj. Jednou z památek je kostel svatého Pankráce v Jítravě. Na obnovu okenic a elipsovitých oken věže putovalo z krajského rozpočtu 65 tisíc korun.
 

kostel Jítrava
Foto: LK

„Pětačtyřicet let téměř nulové péče za komunismu se na kostelích podepsalo opravdu zásadně. Dnes jsou kostely v majetku jak církví, tak obcí a měst. Při rozhodování o dotaci nás však zajímá nikoliv majitel, ale památková hodnota objektu,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V Jítravě, německy Deutsch Pankraz, se nacházel farní kostel již v polovině 14. století. V letech 1710 až 1730 byl zbudován nový kostel, tentokrát již v barokním stylu. Na jeho severní straně byla roku 1737 postavena polygonální kaple.

V dubnu 1868, za jarní bouřky, byl kostel zasažen bleskem a zcela vyhořel. Za rok a půl byl však nově vybudován a vysvěcen. Poslední opravy se uskutečnily v roce 2009. Zařízení kostela je pseudobarokní, pocházející z období po roce 1868.

Skromně působící církevní památka bez velkých ozdob stojí uprostřed hřbitova, na němž se nalézá mimo jiné i hrob rodu Leuteltů – právě z usedlosti číslo 52 na horním konci obce pod lesem pocházel otec slavného básníka Jizerských hor Gustava Leutelta.


LK/Jan Mikulička