Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Virus vysoce patogenní ptačí chřipky H5N8 byl potvrzen u pěti uhynulých labutí nalezených u Velkého Písečáku

16. 02. 2021 | 15:08

AKTUALIZOVÁNO: Ptačí chřipka se potvrdila i v Libereckém kraji. Ohnisko choroby ale nebylo v chovu, nákaza se objevila u pěti uhynulých divokých labutí u jezera Velký Písečák v Příšovicích na Liberecku. Je to šestý případ nákazy u volně žijících ptáků, předchozí byly z Jihočeského kraje, sdělil dnes ČTK za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Celkem bylo uhynulých ptáků 17. Kromě toho je v zemi pět ohnisek nemoci v chovech. Ptačí chřipka se tak objevila už v pěti krajích.

Ochranné pásmo se kvůli úhynu labutí u rybníku nedaleko Turnova stanovovat nebude, neboť není známé ohnisko. "Vzhledem k tomu, že to je u volně žijících ptáků," dodal pro ČTK krajský ředitel SVS Roman Šebesta.

O úhynu labutí informovali veterináři okolních devět obcí. "S tím, že jsme jim předali tu informaci samotnou a také text, který by byl vhodný ke zveřejnění pro jejich obyvatele, ať už rozhlasem nebo prostřednictvím nějaké tiskoviny. A dali jsme jim i informační leták, který by mohli použít k distribuci mezi chovatele drůbeže v jejich obcích, kde jsou popsaná pravidla, jak by měli postupovat, na co si dávat pozor a jak chovy zabezpečit," dodal Šebesta. Zvýšenou pozornost chovům drůbeže a případným úhynům věnují krajští veterináři podle něj na území celého kraje několik měsíců a budou v tom pokračovat.

Minulý týden informovali veterináři, že se choroba rozšířila do Plzeňského kraje. Malochov 21 slepic v Letinech o víkendu vybili. V pondělí s obecními úřady vyhlásili na 30 dní pásma ochrany a dozoru do vzdálenosti deseti kilometrů. Ohniska se objevila už i v jižních a středních Čechách a v Pardubickém kraji.

Agrární komora upozornila, že české drůbeží maso a vejce uváděné na trh jsou pro spotřebitele bezpečné. Stát kvůli snaze omezit přenos choroby zakázal v ČR větším chovatelům chov drůbeže ve volných výbězích, omezil prodej a přemisťování drůbeže. Veterináři od 15. února opatření zmírnili. Umožnili za přísných podmínek přesun drůbeže z evidovaných do neevidovaných chovů.

Veterináři upozorňují, že u chovů, kde nelze ptáky umístit do zavřeného objektu, je třeba umenšit riziko kontaminace vody, krmiva a podestýlek trusem divokých ptáků.

V ČR se ptačí chřipka kromě loňska, kdy museli veterináři vybít kolem 137.000 ptáků, objevila po deseti letech v roce 2017. V Česku se muselo tehdy utratit 98.000 ptáků, většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy. Teď je v Evropě podle veterinářů asi 170 ohnisek nákazy přímo v chovech.

čtk