Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vodárenská společnost plánuje na příští rok ve Frýdlantu investice za 24,5 milionu korun

31. 12. 2019 | 13:35

Investice za více než 24,5 milionu korun plánuje pro příští rok Frýdlantská vodárenská společnost (FVS). Největší akcí bude první etapa obnovy vodovodů a kanalizací v Kodešově ulici ve Frýdlantu, do níž půjde příští rok 7,2 milionu. Práce tam budou pokračovat i v dalších dvou letech a celkově přijdou vodárenskou společnost na více než 32 milionů korun. ČTK to řekl ředitel společnosti Petr Olyšar.

frydlant Mad radnice shora 2
Foto: Mad

Kodešova ulice patří ve Frýdlantu k nejrozbitějším a radnice od roku 2015 jednala s Libereckým krajem o její opravě. Rekonstrukce čeká více než 1,6 kilometru dlouhý úsek od křižovatky s ulicí Míru po odbočku na Hartu. Náklady na projekt rozdělený do tří let odhadují projektanti na 120 milionů korun, z toho třetinu zaplatí město Frýdlant a čtvrtinu FVS. "Město Frýdlant bude stavět chodník, dešťovou kanalizaci a veřejné osvětlení, Frýdlantská vodárenská zrekonstruuje a zčásti postaví nový vodovod a splaškovou kanalizaci a Liberecký kraj to celé přikryje novou komunikací," doplnil frýdlantský místostarosta Jiří Stodůlka (ODS).

FVS má příští rok v plánu ve Frýdlantu obnovit také vodovod a kanalizaci v Předměstské ulici a dobudovat kanalizaci v Jarní ulici. Celkem to přijde na 5,6 milionu korun. "Další investiční akce jsou plánovány v Novém Městě pod Smrkem, kde chystáme nákladem 3,15 milionu obnovu starého vodovodu v Havlíčkově ulici, v Pertolticích, se bude opravovat za 1,65 milionu poruchový úsek vodovodu a v Hejnicích, kde dojde k obnově a propojení vodovodů. Na tuto akci máme připraveno 1,1 milionu korun," doplnil Olyšar.

Společnost vznikla v roce 2004 transformací Frýdlantského vodárenského sdružení. Akcionáři společnosti je 18 měst a obcí Frýdlantského výběžku. V roce 2020 půjde do fyzické obnovy vodovodů a kanalizací 18,7 milionu korun. "Je to podstatně víc, než v roce 2019, kdy jsme na tyto práce měli připraveno jen zhruba 13,5 milionu korun. Větší investice nám umožňuje plán obnovy, díky kterému můžeme letos čerpat finance z přebytků z předchozích let a daleko víc se soustředit na nezbytně nutné obnovy a opravy," řekl Olyšar. Pět milionů půjde na přípravy dalších projektů.

čtk