Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vodárenská věž zásobovala areál sychrovského zámku vodou z Mohelky

13. 03. 2021 | 14:15

Na technické památky je bohatý Liberecký kraj. Jednu takovou představuje vodárenská věž v historizujícím stylu, která se nachází nedaleko oranžerie v parku, přiléhajícím je státnímu zámku Sychrov.

sychrov Vodárenská věž
Foto: LK

„Zámek Sychrov je jednou z nejnavštěvovanějších památek v Libereckém kraji. Jeho park s oranžerií a vodárenskou věží je samostatnou zajímavou kapitolou prohlídky zámku, kterou by návštěvníci rozhodně neměli vynechat,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Věž vyrostla roku 1891 podle projektu Franze Wondrena v rámci rozsáhlé romantické úpravy zámeckého areálu, kterou inicioval majitel panství kníže Kamil Rohan.

Stavba kruhového půdorysu je vystavěna z neomítnutého zdiva. Na vrcholu je kuželovitá střecha, uprostřed s lucernou se stříškou ve tvaru stanu, zakončenou korouhví. V horní části věže se nalézá mohutný rezervoár na vodu, která se přečerpávala pomocí čerpadla sestrojeného Romualdem Božkem z Mohelky a dále byla rozváděna po parku.

Vchod tvoří železné dvoukřídlé dveře se světlíkem ve tvaru lomeného oblouku. Přístup nahoru je po zdobném žulovém schodišti. Provoz vodárenské věže skončil roku 1953, kdy se zámek napojil na veřejný vodojem a dnes není věž běžně přístupná veřejnosti.

LK/Jan Mikulička